ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περαιτέρω πτώση της αποταμίευσης κατά 4,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Κατά 4,1 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών τον Ιανουάριο του 2011, περιορίζοντας τις αποταμιεύσεις αλλά και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στα 204,8 δισ. ευρώ από 208,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010.

Η μείωση είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες κάνουν λόγο για περαιτέρω εκροή καταθέσεων ύψους 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ο κύριος όγκος των απωλειών εντοπίζεται στη μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά, που έχασαν 2,9 δισ. ευρώ των αποταμιεύσεών τους, ενώ στο 1,2 δισ. ευρώ ανήλθε η μείωση της ρευστότητας από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι συνολικές απώλειες του συστήματος από τον Δεκέμβριο του 2009 φθάνουν τα 32,7 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 13,7% των συνολικών τοποθετήσεων, από τα οποία τα 26,2 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες για τα ελληνικά νοικοκυριά και τα 6,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2011 κάνουν λόγο για περαιτέρω πίεση στη ρευστότητα του συστήματος, με την ύφεση να εδραιώνεται και να απομειώνει κάθε δυνατότητα αποταμίευσης. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του Δημοσίου να συγκεντρώσει έσοδα αναδεικνύεται βασικός αντίπαλος των τραπεζών για συγκράτηση των καταθέσεων, ενώ στις αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει να προστεθεί και η φημολογία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, που κρατά στα «σεντούκια» υπό τον φόβο της πτώχευσης, κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.

Η αύξηση της ανεργίας, αλλά και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να αναλάβουν εντός του 2011 οι εργαζόμενοι, θα πριονίσουν περαιτέρω τα αποθέματα ρευστότητας και οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των καταθέσεων ακόμη και κατά 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών περιορίστηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ. ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ενώ στα 34,1 δισ. ευρώ από 35,3 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων. Η μείωση είναι οριζόντια και αγγίζει τόσο τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων υποχώρησαν στα 65,5 δισ. ευρώ από 66,7 δισ. ευρώ το 2010, ενώ στα 95,6 δισ. ευρώ από 97 δισ. ευρώ περίπου υποχώρησαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών σε προθεσμιακές καταθέσεις. Οι συνολικές τοποθετήσεις στο σύστημα, εάν αθροιστούν οι καταθέσεις των κατοίκων και των μη κατοίκων της Ζώνης του Ευρώ, διαμορφώθηκαν στα 228,4 εκατ. ευρώ από 231,9 εκατ. ευρώ το τέλος του 2010.