ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Προτιμά να μην ξαναέρθει Ελλάδα για πολλούς λόγους

Οι φήμες ότι ο επικεφαλής της τρόικας για την Ελλάδα κ. Σερβάας Ντερούζ έχει υποβάλει την παραίτησή του δεν επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αλήθεια είναι ότι κ. Ντερούζ θα παραμείνει υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης, αλλά προτιμά να μην έρχεται στην Ελλάδα για τις τακτικές αξιολογήσεις. Για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί οι δουλειές του έχουν ανοίξει. Είναι επίσης υπεύθυνος για το Μνημόνιο της Ιρλανδίας, και οσονούπω της Πορτογαλίας. Στην Ιρλανδία άλλωστε δεν πηγαίνει ο ίδιος, στέλνει έναν από τους υφισταμένους του διευθυντές. Δεύτερον, με τις επισκέψεις στην Ελλάδα χάνει πολύ χρόνο, καθώς τίποτα δεν είναι έτοιμο στην ώρα του. Τρίτον και σημαντικότερο, η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην υπόθεση των 50 δισ. ευρώ. Ετσι, ίσως να μην έρθει τον Απρίλιο ή ίσως αυτή να είναι η τελευταία φορά.

Μέσω

του opengov θα αναζητηθεί ο αντικαταστάτης του κ. Γιάννη Καπελέρη στη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ. Η διαδικασία είναι γνωστή. Κάποιοι θα υποβάλουν βιογραφικά, κάποιοι άλλοι θα τα αξιολογήσουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα επιλέξουν. Ετσι, όμως, θα περάσουν δυο-τρεις μήνες με το ΣΔΟΕ ακέφαλο. Οποιος νομίζει ότι έχει τόσο χρόνο στη διάθεσή του πλανάται. Ας αφήσουν λοιπόν τις κατ’ επίφασιν διαφανείς διαδικασίες κι ας επιλέξουν κάποιον, ει δυνατόν ικανό.

Αποτελέσματα της Εθνικής

Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2010 η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωση που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Proton Bank τα κέρδη της Εθνικής στο δ΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 113 εκατ. του γ΄ τριμήνου. Σε ό, τι αφορά τη Finansbank στην Τουρκία προβλέπει ότι τα κέρδη θα φτάσουν στα 209 εκατ. τουρκικές λίρες, έναντι 230 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο 9μηνο ανήλθαν στα 259 εκατ. ευρώ.

Περιμένουν το θαύμα αρνούμενοι τις δυσκολίες

Αντί να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν ο καθένας στον τομέα του, κάποιοι υπουργοί έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν πόσο θα μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, εάν το ΑΕΠ αυξηθεί μετά την αναθεώρηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στη διάρκεια του έτους. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι στην αρχή περίμεναν τη σωτηρία από τον σοσιαλιστή Στρος-Καν, στη συνέχεια από κάποιο θαύμα του Παπακωνσταντίνου με τα φορολογικά έσοδα και, τέλος, από τη σύνοδο κορυφής. Τώρα θεωρούν ότι μπορεί να αποφύγουν τα σκληρά μέτρα μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν, ενάμιση χρόνο μετά, ότι θαύματα δεν γίνονται. Δεν έγιναν το 2006 επί Κοντοπυράκη, όταν οι κοινοτικές υπηρεσίας ανέχονταν τα θαύματα της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, πόσω μάλλον τώρα. Το ΑΕΠ θα το μετρήσει η Eurostat και θα το μετρήσει ευρώ-ευρώ πολλές φορές.

Υποβάθμιση του ΟΤΕ από τον οίκο Μoody’s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ σε «Βaa3», από «Βaa2» που ήταν, προχώρησε χθες η Moody’s. Παράλληλα, η πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού παραμένει προς εξέταση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης για μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση. Καθοριστικό ρόλο, όπως αναφέρει η Moody’s, για μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ θα διαδραματίσει η ικανότητά του να δημιουργήσει ρευστότητα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον (2012 – 2013), περίοδο κατά την οποία λήγουν μια σειρά από μεγάλα ομολογιακά δάνεια.

Η χθεσινή υποβάθμιση του ΟΤΕ σε «Baa3» είναι κυρίως αποτέλεσμα της πρόσφατης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (από «Βa1» σε «Β1»). Οι αναλυτές της Moody’s χαρακτηρίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης ως τους σημαντικότερους παράγοντες, που επηρεάζουν καθοριστικά την καταναλωτική συμπεριφορά και ως συνέπεια και τα μεγέθη του ΟΤΕ.