ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Το μήνυμα του ΔΝΤ προς τους υπουργούς

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει το όνομα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χάρη. Η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου επί της ουσίας δεν αφίσταται από την αντίστοιχη της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ είναι πιο ήπιοι στις διατυπώσεις τους απ’ ό, τι οι συνάδελφοί τους των Βρυξελλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανησυχούν λιγότερο. Γι’ αυτό έστω και προσεκτικά στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Οτι θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να κινητοποιήσει τη δημόσια διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλιώς, το πρόγραμμα κινδυνεύει να αποτύχει.

Κι αν οι υπουργοί δεν λάβουν ούτε αυτή τη φορά το κομψά διατυπωμένο μήνυμα, θα το καταλάβουν στην επόμενη αξιολόγηση, τον Μάιο.

Υπερβαίνει

τα 5 εκατ. ευρώ το ύψος της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος σε εισηγμένη κλωστοϋφαντουργία. Πρόκειται για ένα ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, αδυνατώντας έτσι να επωφεληθούν από την ανάκαμψη που καταγράφεται στον κλάδο και η οποία σκιαγραφείται μέσω της αύξησης 13,5% των νέων παραγγελιών όσο και της βιομηχανικής παραγωγής.

Παραπλανητικές διαφημίσεις

Σε χθεσινή επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, τις εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και τις τράπεζές τους γνωστοποιείται ότι δεν θα πρέπει να αφήνουν να εννοηθεί στις διαφημίσεις των επενδυτικών τους προϊόντων ότι είναι κατάλληλα για όλο το επενδυτικό κοινό, ανεξαρτήτως γνώσης και εμπειρίας σε επενδύσεις, καθώς λόγω ενδεχόμενης έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων και απειρίας μπορεί να υπάρξει παραπλάνηση των επενδυτών.

Οπως υπογραμμίζει στην επιστολή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «μία διαφήμιση δύναται να θεωρηθεί παραπλανητική τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και τρόπου παρουσίασης του επενδυτικού προϊοντος».

Επενδυτικό ενδιαφέρον για γεωθερμικά πεδία

Θετικά αποτελέσματα είχε ο πρώτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της χώρας, που πραγματοποίησε το υπ. Περιβάλλον (ΥΠΕΚΑ). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 18 συνολικά επενδυτές, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ονόματα του κλάδου, όπως η ιταλική ENEL S.A., η ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ. O διαγωνισμός αφορούσε τη μίσθωση για έρευνα και ανάπτυξη τεσσάρων περιοχών (δέλτα ποταμού Νέστου, δέλτα Εβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος), που σύμφωνα με το ΙΓΜΕ υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού. Το χρηματικό ύψος των 18 συνολικά προσφορών και για τα τέσσερα πεδία ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. I. Μανιάτη, ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο στον πιο παραμελημένο τομέα της πράσινης ενέργεια, τη γεωθερμία.

Αναζητείται επικεφαλής για τα οικονομικά της Εκκλησίας

Παρελθόν από το θέση του διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας φαίνεται ότι αποτελεί ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εμπορική Τράπεζα, από την οποία ο κ. Ζαμπέλης μετακόμισε στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας, φαίνεται να μην επιθυμεί την ανανέωση της απόσπασής του, που λήγει στο τέλος Μαρτίου, αλλά την επιστροφή του στην εταιρεία Real Estate της Τράπεζας.

Στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου έχουν αρχίσει να ακούγονται ήδη ονόματα πιθανών διαδόχων του κ. Ζαμπέλη, με τις παρασκηνιακές διεργασίες να έχουν φουντώσει μιας και πρόκειται για θέση – κλειδί στην Εκκλησία. Μάλιστα, ακούστηκε και το όνομα πρώην κυβερνητικού στελέχους με θητεία που συνδυάζει κυβερνητικές θέσεις τόσο στον χώρο της παιδείας-θρησκευμάτων όσο και στον τομέα της εθνικής οικονομίας.