ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: οι συνδικαλιστές απειλούν με μπλόκο τα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη

Σε ωμή παρέμβαση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΔΕΗ προχώρησαν το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ και το σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Οι συνδικαλιστές απειλούν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα μπλοκάρουν την επένδυση του φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη εάν προηγουμένως δεν προχωρήσει η ανάθεση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας. Τις απειλές κοινοποίησαν με ένα ιδιαίτερα προκλητικού ύφους δελτίο Τύπου που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, τον οποίο και απείλησαν ευθέως με «πόλεμο» στην περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα η ανάθεση της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας. Αν χρειαστεί «θα φέρουμε τα πάνω κάτω και θα επιτρέψουμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού μόνο αφού θα έχουν πέσει οι υπογραφές με την ανάδοχη εταιρεία για την κατασκευή της μονάδας, στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα». Αυτό είναι το μήνυμα που, μέσω του κ. Ζερβού, ΓΕΝΟΠ και Σπάρτακος στέλνουν στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και συνολικά στην κυβέρνηση, με αφορμή την καθυστέρηση του διαγωνισμού για την ανάθεση της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας.

Τα συνδικάτα συνδέουν το θέμα με την ανάγκη νέων προσλήψεων στην επιχείρηση και εκφράζοντας μια έμμεση ανησυχία για πιθανή ακύρωση του έργου στρέφονται κατά της επένδυσης των φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, τον αναπτυξιακό ρόλο της οποίας επιχειρούν να απαξιώσουν. «Αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τα θέματα που αποτελούν για εμάς την αιχμή του δόρατος (μονάδες, προσλήψεις, λιγνίτες, περιβάλλον), για να αναλωθούμε, να υποκύψουμε και να συμβιβαστούμε με τις φωτοβολταϊκές κομπρέσες που μας πλασάρουν, πλανώνται πλάνην οικτράν» αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μέτωπο με τη διοίκηση της ΔΕΗ άνοιξε και ο ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών) για το θέμα των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Προχώρησε σε αμφισβήτηση του τρόπου υπολογισμού των ΥΚΩ, εμφανίζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές πληρώνουν το κόστος των ΥΚΩ αυξημένο τουλάχιστον κατά 25%. Τα στοιχεία επισημοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ κ. Μανώλης Κακαράς, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το ελληνογερμανικό επιμελητήριο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως τόνισε, οι ΥΚΩ δικαιολογούνται στο ελληνικό σύστημα από τον νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας. H μεθοδολογία όμως με την οποία υπολογίζεται το διαφορετικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής απο τα νησιά βασίζεται στην Οριακή Τιμή του Συστήματος το έτος 2006 και στη μέση διαφορά του πετρελαίου από το 2006 έως σήμερα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΣΑΗ και θα παρουσιαστεί σύντομα στη PAE, σύμφωνα με τον κ. Κακαρά, δείχνει ότι μόνο με μια απλή αναθεώρηση και επικαιροποίηση της φόρμουλας υπολογισμού των ΥΚΩ μπορεί να περιοριστεί το κόστος. Από τα 500 εκατ. ευρώ που πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές θα έπρεπε να πληρώνουν 375 εκατ. ευρώ, δηλαδή 125 εκατ. ευρώ λιγότερα.