ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 14,1% των τουριστικών εισπράξεων

Αύξηση κατά 14,1% παρουσιάζουν οι τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντίθετα, οι διεθνείς αφίξεις που καταγράφονται, κυρίως, στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και Θεσσαλονίκης στο πρώτο δίμηνο εμφανίζουν μείωση κατά 0,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Ιανουάριο οι τουριστικές εισπράξεις έφθασαν σε 168,4 εκατ. ευρώ από 147,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010. Αύξηση κατά 5,5% εμφάνισαν και οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό τον Ιανουάριο οπότε έφθασαν σε 217,9 εκατ. ευρώ από 206,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν στο δίμηνο σε 387.327 από 390.310 το ίδιο διάστημα του 2010. Τον Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση κατά 1,2% και τον Ιανουάριο πτώση κατά 2,3%. Η πτώση των διεθνών αφίξεων το δίμηνο στο «Ελ. Βενιζέλος» διαμορφώθηκε σε 2,6% και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης σε 0,8%. Πάντως, για το σύνολο του έτους φορείς και τουριστική ηγεσία εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Στο μεταξύ έως τις 27 Μαρτίου θα διαρκέσουν οι δράσεις προβολής του τουρισμού μας στο Λονδίνο και, συγκεκριμένα, στο εμπορικό κέντρο Westfield το οποίο υπολογίζεται από το τουριστικό επιτελείο ότι θα επισκεφθούν περισσότερα από 800.000 άτομα. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του γραφείου του ΕΟΤ στη Βρετανία και εκτείνεται σε περίπου 1.000 τ.μ. μέσα στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να αναρριχηθούν σε ειδικό χώρο, να παίξουν γκολφ, να κάνουν ιστιοπλοΐα (με προσομοιωτές) κ.ά. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν σε μία παραλία με άμμο και να κάνουν ανασκαφές αναζητώντας αρχαία αντικείμενα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κρατήσεις από τη Βρετανία προς τη χώρα μας εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό αύξησης τη φετινή σεζόν. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης που επισκέφθηκε το πάρκο, δήλωσε στο BBC ότι το θετικό κλίμα για τον τουρισμό της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τα στοιχεία που έρχονται από την Αγγλία αλλά και από τις άλλες χώρες.