ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΜΑ

Διαπραγματεύσεις Nutriart με τράπεζες

Σε διαπραγματεύσεις όχι μόνο για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων της -ύψους 87,4 εκατ. ευρώ- αλλά και για νέα χρηματοδότηση, που ανέρχεται στο ποσό των 15,4 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η Nutriart. Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εντός ολίγων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθούν. Από την πλευρά της εταιρείας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη των συζητήσεων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συζητήσεις οι οποίες διαρκούν ήδη τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Σε μειώσεις τιμών, που φθάνουν μέχρι και το 8,4% σε 37 κωδικούς αναψυκτικών, προχώρησε η Coca-Cola Τρία Εψιλον, στο πλαίσιο της συμφωνίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τις επιχειρήσεις για τη μείωση ή συγκράτηση τιμών. Οι μειώσεις αφορούν στα προϊόντα αναψυκτικών (Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Sprite, Fanta), εστιάζοντας κυρίως στις οικογενειακές συσκευασίες.

Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σε πτώση

Ο εγχώριος κλάδος των προϊόντων ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και φωτισμού υφίσταται κάμψη της ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα του, καθώς οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες έχουν μειώσει κατακόρυφα την οικοδομική δραστηριότητα και τα δημόσια έργα στη χώρα μας. Αυτά προκύπτουν από τη σχετική μελέτη της Hellastat για τον κλάδο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και φωτισμού. Το 2009 ο αριθμός των αδειών που εξέδωσαν οι πολεοδομίες μειώθηκε κατά 14,2% από το 2008, ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2010 η πτωτική τάση εξακολούθησε (-11% σε ετήσια βάση). Επίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το τελευταίο έτος διαμορφώθηκε σε 8,44 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 12%.

Αντιδράσεις πρατηριούχων για το πλαφόν στα καύσιμα

Τη θέση της ότι ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στα καύσιμα θα πρέπει να αφορά όλα τα στάδια διακίνησης, όχι μόνο τη λιανική, επαναλαμβάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) χαρακτηρίζοντας λεονταρισμούς τις σχετικές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. «Οι απειλές που εκτόξευσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης για επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένους νομούς και εθνικές οδούς της χώρας δεν εκπλήσσουν κανέναν, γιατί δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη του τρόπου λειτουργίας των ελληνικών κυβερνήσεων: λεονταρισμοί και πρόχειρες δηλώσεις χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, μελέτη και διάλογο», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

Η αύξηση της φορολογίας έπληξε την «Παπαστράτος»

«Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έπληξε την «Παπαστράτος», μια εταιρεία με επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πτώση κερδών προ φόρων κατά 85% στο εννεάμηνο του 2010, καθιστώντας το 2010 τη χειρότερη χρονιά για την εταιρεία από το 1946». Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Χρήστος Τσόλκας, μιλώντας στο 7ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρότεινε στην κυβέρνηση «την άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής των καπνικών προϊόντων». Ο κ. Τσόλκας αναφέρθηκε στο σοβαρό πλήγμα που υπέστη ο κλάδος των καπνικών προϊόντων το 2010 από τις τρεις διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τις δύο του ΦΠΑ.

Νέο κατάστημα από τον ισπανικό όμιλο Inditex στο Μαρούσι

Επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυο καταστημάτων του ο ισπανικός όμιλος Inditex στη χώρα μας. Ειδικότερα, σήμερα εγκαινιάζεται το πέμπτο κατάστημα της αλυσίδας ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ Uterque στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι. Η αλυσίδα εγκαινίασε την παρουσία της στην ελληνική αγορά το 2008 και διαθέτει ήδη καταστήματα σε Κηφισιά, Γλυφάδα, στο εμπορικό κέντρο Golden Hall και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αποτελεί την 8η αλυσίδα του ισπανικού ομίλου, ναυαρχίδα του οποίου είναι η αλυσίδα Zara. Η χώρα μας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για τον ισπανικό όμιλο, φιλοξενώντας συνολικά 161 καταστήματα και από τις 8 αλυσίδες.