ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Περισσότεροι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (KOT), εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με γνωμοδότηση που εγκρίθηκε χθες από την ολομέλειά της, ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οπως σημειώνει η ΡΑΕ, για την εισήγηση αυτή έλαβε υπόψη της την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Ειδικότερα:

Πρώτον, κρίνεται εύλογη η αύξηση του ανώτατου ορίου τετραμηνιαίας κατανάλωσης, για την εφαρμογή του ΚΟΤ: α) από 1.000 kWh για τις κατηγορίες Α΄ και Γ΄ (χαμηλού εισοδήματος και ανέργων) σε 1.400 kWh και β) από 1.200 kWh για τις κατηγορίες Β΄ και Δ΄ (τρίτεκνων και ατόμων με αναπηρία) σε 1.600 kWh.

Δεύτερον, η ΡΑΕ εισηγείται την τροποποίηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την ένταξη ατόμων με αναπηρία (κατηγορία Δ΄), ώστε ως αφορολόγητο όριο για την ένταξή τους να λογίζεται το αντίστοιχο όριο που προβλέπεται για την κατηγορία Β΄ (τρίτεκνοι), το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το υφιστάμενο όριο της κατηγορίας Δ΄.

Η ΡΑΕ ζητεί επίσης την ετήσια επανεξέταση των επιπτώσεων των ευνοϊκών ρυθμίσεων στο κόστος παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τις σχετικές χρεώσεις που επιβάλλονται στους λοιπούς καταναλωτές, με σκοπό την ενδεχόμενη αναθεώρηση των παραπάνω ορίων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «νέα εμπλοκή» για το «Ερρίκος Ντυνάν» την απόφαση του προέδρου του Ιατρικού Αθηνών κ. Γιώργου Αποστολόπουλου να εμμείνει στη σύμπραξη με τον κ. Ανδρέα Μαρτίνη για τη λειτουργία του μαιευτηρίου «Γαία» μέσα στο «Ερρίκος Ντυνάν». Με υπόμνημά του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Αποστολόπουλος ενημερώνει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των όρων της σύμπραξης (ανάρτηση πινακίδων και τιμοκαταλόγου) «πετώντας το μπαλάκι» στην Πολιτεία.

Συμφωνία για χρηματοδότηση

Σε συμφωνία για συνέχιση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» από τη Marfin Bank φαίνεται ότι καταλήγουν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου κ. Ανδρέας Μαρτίνης και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος. Οπως ενημέρωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών στο υπουργείο αποφασίσθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης υπό την προϋπόθεση ότι θα καταγραφούν τα οικονομικά δεδομένα από έγκυρο ανεξάρτητο λογιστικό οίκο. Ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε την πρόσληψη οικονομικού διαχειριστή για τις συναλλαγές του «Ερρίκος Ντυνάν» με τη Marfin, γεγονός που απεδέχθη και υλοποίησε ο κ. Μαρτίνης. Πεννυ Μπουλουτζα

Κεφαλαιακή ενίσχυση 1,34 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου

Την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου συνολικής ονομαστικής αξίας μέχρι 1,34 δισ. ευρώ ενέκρινε μεταξύ άλλων η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου μέχρι 1,3 δισ. ευρώ, καθώς και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 400.000.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστη, οι οποίες θα φέρουν τα ίδια δικαιώματα με τις υφιστάμενες συνήθεις μετοχές της εταιρείας. Επίσης, αποφασίστηκε η τροποποίηση του όρου του Σχεδίου Διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών της τράπεζας στο προσωπικό του συγκροτήματος, που αφορά την τιμή άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών με την υιοθέτηση του ακόλουθου όρου: «Η τιμή άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών ορίζεται ως 3,30 ευρώ».

Καταγγελία ΕΕΝ κατά «Ελληνικών Πετρελαίων»

Κατά των «Ελληνικών Πετρελαίων Α. Ε.» στρέφεται η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία με το έγγραφό της 7775/21-3-2011 γνωστοποιεί την απόφαση να αυξήσει τα premiums πετρελαιοειδών από 2,80 δολάρια έως 3,60 δολάρια τον μετρικό τόνο, μόνο για τον εφοδιασμό πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού.

Κατά τα μέλη της ΕΕΝ, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ακόμη ένα χτύπημα στην ακτοπλοΐα η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

«Επειδή το υπουργείο Οικονομικών για άλλη μία φορά «θα νίπτει τα χείρας του» ως νέος Πόντιος Πιλάτος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού εάν ασχοληθεί για το θέμα θα εκδώσει απόφαση μετά από πενταετία, ενώ παράλληλα η «Ελληνικά Πετρέλαια Α. Ε.» θα δικαιολογηθεί ότι δεν είναι κρατική εταιρεία αλλά Α. Ε., πιστεύουμε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο νησιώτης και περαιτέρω οι εταιρείες πλοιοκτησίας εσωτερικών πλόων με την πτώχευσή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.