ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις από ΟΠΑΠ για τη σύμβαση με Intralot

Για μια «εν δυνάμει» τριετή συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Intralot -και όχι διετή όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά- έκανε προχθές λόγο η διοίκηση του οργανισμού. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Χ. Σταματόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Σπανουδάκης επιβεβαίωσαν ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, ότι η συμφωνία ΟΠΑΠ-Ιntralot που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2010 μπορεί να επεκταθεί ανά τρίμηνο μετά τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματόπουλο, «για τον ΟΠΑΠ η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο και δεν μπορεί ν’ αλλάξει εύκολα». Πρόσθεσε δε ότι η μονομερής ανανέωση της συμφωνίας ΟΠΑΠ-Ιntralot ανά τρίμηνο μετά το καλοκαίρι του 2012 στόχο έχει να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση του οργανισμού στον νέο πάροχο. «Διασφαλίζουμε τη λειτουργία της εταιρείας. Αν εσείς το βρίσκετε παράλογο, εγώ επιχειρηματικά το βρίσκω σωστό», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, ο νέος τεχνολογικός πάροχος του ΟΠΑΠ θα επιλεγεί άμεσα και το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. «Εκτιμούμε ότι (αν αυτός δεν είναι η Intralot) θα απαιτηθούν 9-12 μήνες για να γίνει η μετάβαση στη νέα τεχνολογία», είπε, προσθέτοντας ότι στο υποθετικό σενάριο που ο ανάδοχος δεν καταφέρει σε 12 μήνες να ολοκληρώσει τη μετάβαση, τότε θα ήταν δυνατόν να σταματήσει η λειτουργία του οργανισμού.

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τον κ. Παπαδημούλη να χαρακτηρίζει ανακόλουθο τον ΟΠΑΠ. Για τον λόγο αυτό -μαζί με άλλους βουλευτές- ζήτησε εκ νέου την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής σύμβασης. Εισέπραξε όμως, ύστερα από σχετική διαβούλευση των στελεχών του ΟΠΑΠ με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας κ. Γανωτή, αρνητική απάντηση. Σύμφωνα με τα στελέχη του οργανισμού, η συμφωνία μπορεί να δοθεί στους μετόχους, αλλά όχι στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της συμφωνίας, ο κ. Σπανουδάκης έριξε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του οργανισμού για την καθυστέρηση του διαγωνισμού. «Η διοίκηση τότε (το 2007) κατέφυγε σε σύμβαση τριών ετών μέχρι το 2010 και με ένα έτος ανανέωσης έως το 2011. Η αιτιολογία ήταν για να προετοιμαστεί προκειμένου να κάνει διαγωνισμό. Εμείς τέτοια προετοιμασία, π.χ. έναν φάκελο διαγωνισμού, δεν βρήκαμε», είπε.

Πάντως ο κ. Σπανουδάκης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο, αναφέροντας ότι έχει μειωμένο αντίτιμο 57 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) σε σχέση με την προηγούμενη (78 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).