ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εισαγγελική έρευνα για διαγραφή χρεών 25 επιχειρήσεων

Εξηγήσεις για τη διευρυνόμενη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, διαγραφή προστίμων και χρεών εταιρειών που συναλλάσσονταν με το Δημόσιο ξεκινούν να δίνουν από αύριο 18 οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που με τις πράξεις τους φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι 18 «οιωνεί» κατηγορούμενοι κλήθηκαν στις αρχές του μηνός από την εισαγγελέα του οικονομικού τμήματος κ. Πόπη Παπανδρέου, προκειμένου να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για δύο κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται με την υπό διερεύνηση έκνομη συμπεριφορά που έγκειται στις διαγραφές οφειλών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για ψευδή βεβαίωση.

Οπως δικαιούνται, οι «ύποπτοι» έλαβαν προθεσμίες, προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και αρχής γενομένης από αύριο, τμηματικά, θα θέσουν τους υπερασπιστικούς τους ισχυρισμούς υπ’ όψιν της κ. Παπανδρέου με υπομνήματα. Η εισαγγελική λειτουργός, αφού συνεκτιμήσει τις θέσεις τους, «διασταυρώνοντάς» τες με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, θα αποφασίσει εάν και ποιους θα καταστήσει εν συνεχεία κατηγορούμενους.

Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα αποτέλεσαν καταγγελίες οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το χρονικό διάστημα 2006-2008 συνάδελφοί τους, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμη εν ενεργεία, προέβαιναν σε επανελέγχους εταιρειών που συναλλάσσονταν με το Δημόσιο και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα που εκινούντο στα όρια της νομιμότητας μηδένιζαν τις οφειλές 25 επιχειρήσεων. Εξ αυτών οι οκτώ επιχειρήσεις είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ κατά πληροφορίες προκύπτει και εμπλοκή μεγάλων ΟΤΑ στην υπόθεση.