ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Μόνο για τουρισμό θα έρθει ξανά στην Ελλάδα

Θα ξαναέρθει ο κ. Σερβάας Ντερούζ στην Ελλάδα; Ως τουρίστας ίσως, ως επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, δύσκολο. Την επόμενη εβδομάδα, εάν χρειαστεί να έρθει οπωσδήποτε κάποιος υψηλόβαθμος, αυτός θα είναι ο υφιστάμενός του διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Γιούργκεν Κρούγκεν (ο κ. Ντερούζ είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής). Ο Φλαμανδός Ντερούζ, που είναι και παραμένει υπεύθυνος για το ελληνικό Μνημόνιο, παρακολουθεί επίσης το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και οσονούπω θα «φορτωθεί» και την Πορτογαλία. Στην Ιρλανδία δεν πηγαίνει ο ίδιος, στέλνει τους βοηθούς του. Στην Ελλάδα, επειδή ήταν η πρώτη που μπήκε σε πρόγραμμα και επειδή είναι και εξαιρετική -απ’ όλες τις απόψεις- περίπτωση, ερχόταν, θέλοντας και μη. Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε στην τελευταία συνέντευξη με τα 50 δισ. ευρώ και την αντίδραση της κυβέρνησης, αποφάσισε να το κόψει. Προτιμά να μας παρακολουθεί από απόσταση…

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, βρίσκονται από χθες στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχουν οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που έχουν καταφτάσει στην Αθήνα. Κατά την τριήμερη παραμονή των αρμόδιων κοινοτικών υπαλλήλων θα συζητηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας σε σχέση με την επιτάχυνση των έργων, αλλά και το θέμα της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ.

Επιστροφή στα γκισέ

Σε σταθεροποίηση των καταθέσεων ελπίζουν οι τράπεζες μετά τις θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της κρίσης χρέους. Ασφαλώς, το μέγα πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν λύθηκε ως διά μαγείας, ωστόσο, όπως εκτιμούν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα εκτονώσουν την ανησυχία και θα τερματίσουν τις προφητείες περί ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής της χώρας, οδηγώντας σε σταθεροποίηση των καταθέσεων. Εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσό (που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε θυρίδες ή ακόμα και σε σεντούκια στα σπίτια, το οποίο έχει αποσυρθεί από τις τράπεζες… για καλό και για κακό. Θεωρούν ότι τα κεφάλαια αυτά θα επανέλθουν σταδιακά στο σύστημα.

Κρατικές εγγυήσεις και παροχή ρευστότητας

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να στείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιστολές προς τις τράπεζες, ζητώντας τους να ενημερώσουν για το πώς χειρίστηκαν τις προηγούμενες εγγυήσεις του Δημοσίου, αλλά και πώς θα διοχετεύσουν στην αγορά τη ρευστότητα που θα λάβουν τώρα. Πέραν αυτού, ο υπουργός για μία ακόμα φορά κάλεσε τις τράπεζες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», προχωρώντας σε στρατηγικές συμμαχίες, μείωση του λειτουργικού κόστους και των μπόνους. Επίσης, ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τις υγιείς επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι «αξίζει τον κόπο να τις στηρίξει κανείς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία». Παράλληλα, έκανε λόγο για λάθη του τραπεζικού συστήματος κατά το παρελθόν (λάθος δανεισμός, υψηλές χρεώσεις κ. ά.), αν και παραδέχθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες βάλλονται κυρίως λόγω της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Ζητείται άλλη κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία

Ως μια τελευταία ευκαιρία για να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη «βλέπει» ο ΣΕΒ τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της E. E. H χώρα μας καλείται πλέον, αν θέλει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, να τηρήσει απαρεγκλίτως ένα δρακόντειο χρονοδιάγραμμα στόχων και μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο τόπος καλείται σήμερα να αποδείξει ότι διαθέτει μια κυβέρνηση πεπεισμένων για τη σκληρή αναγκαιότητα της αλλαγής και ικανών να τη φέρει αποφασιστικά εις πέρας. Διαφορετικά, μια πολύ σκληρότερη πραγματικότητα περιμένει το σύνολο του λαού μας». Είναι παραπάνω από σαφές ότι ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει μια άλλη κυβέρνηση, από ανασχηματισμό της παρούσης μέχρι και μια «εθνικού τύπου» κυβέρνηση, για να αξιοποιήσει την ύστατη αυτή ευκαιρία που προήλθε από τη σύνοδο κορυφής της 24ης – 25ης Μαρτίου.