ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

«Ταχυδακτυλουργίες» αντί περικοπών δαπανών

Σε εκπληκτικές ασκήσεις καταφεύγουν κάποιοι υπουργοί για να αποφύγουν την περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την περίοδο 2012 – 2015 που ζητεί το Μνημόνιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για παράδειγμα, περιέλαβε σε αυτή την περικοπή και τα 500 εκατ. ευρώ εξοικονόμησης πόρων που θα έχουν οι δήμοι από τις συνενώσεις του σχεδίου «Καλλικράτης». Ωστόσο, στο Μνημόνιο είχε υπολογιστεί αυτή η εξοικονόμηση και οι περικοπές του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012 – 2015 θα πρέπει να είναι πέραν αυτών. Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης φαίνεται πως ήταν ανένδοτος. Προφανώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον σπατάλη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, μάλλον έπεισε και τον πρωθυπουργό γι’ αυτό, αφού το Γενικό Λογιστήριο ψάχνει εδώ και μερικές ημέρες από πού αλλού θα περικόψει τα 500 εκατ. ευρώ.

Μετά την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που τέθηκε προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης στο Χ.Α., ήταν η σειρά της Εν.Κλω. να δηλώσει αδυναμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2010 λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ατλάντικ. Η διαφορά με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι ότι η Εν.Κλω. βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 26 Φεβρουαρίου.

Τα δύσκολα έρχονται…

Με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα κλείνει σήμερα η αυλαία των αποτελεσμάτων για το 2010 σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της αγοράς δεν είναι τόσο στα αποτελέσματα, που αναμένονται φτωχά, όσο στις ειδικές επιχειρηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε τράπεζα. Η ΑΤΕ θα πρέπει να παρουσιάσει το αναλυτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΤ έχει να αντιμετωπίσει το αγκάθι που λέγεται Τ Bank και η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια.

Υψηλότερη προσφορά ζητούν τώρα οι Σέρβοι

Να υποβάλει εκ νέου την προσφορά της με βάση τους όρους της προκήρυξης, ζήτησε η σερβική κυβέρνηση από την Telekom Austria σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Τelekom Srbija. Η αυστριακή εταιρεία ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά για το 51% της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, αλλά το προσφερόμενο τίμημα ανήλθε σε 0,95 δισ. ευρώ. Ο όρος της σχετικής προκήρυξης για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ανέφερε ως ελάχιστο τίμημα για το 51% τα 1,4 δισ. ευρώ. Η Τelekom Austria ωστόσο υποσχέθηκε επιπρόσθετες επενδύσεις, εφόσον αποκτήσει τη σερβική εταιρεία, ύψους 450 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξή της. Τώρα η αυστριακή εταιρεία, η οποία ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα της σερβικής κυβέρνησης, έχει περιθώριο ν’ απαντήσει εντός 15 ημερών.

Ο Ιούνιος πλησιάζει, αλλά οι συμβάσεις δεν αλλάζουν

Στα βήματα της Νεογάλ και η Γενική Τράπεζα… σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Στην αρχή πρότεινε στον σύλλογο μείωση των αποδοχών περίπου 10% με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο, στη συνέχεια υπαναχώρησε από την αρχική της θέση. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τελικώς ήταν καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση της ΟΤΟΕ και η άρνηση του συλλόγου προσωπικού. Το θέμα είναι ότι ο Ιούνιος πλησιάζει και το υπουργείο Εργασίας στον απολογισμό του προς την τρόικα για τον αριθμό των επιχειρησιακών δεν θα έχει να επιδείξει ούτε μία. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα θα επανεξετάσει το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων τον Ιούνιο. Ειρήσθω εν παρόδω, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δεν έχει υπογράψει την επέκταση καμίας κλαδικής σύμβασης σε επιχειρήσεις που δεν έχουν επιχειρησιακές συμβάσεις.