ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψαλίδι στις υψηλές αποζημιώσεις για Ασπίδα – Commercial

Αντιμέτωπη με την αναθεώρηση του νόμου για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που καλείται να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, φέρνει την κυβέρνηση η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δύο εταιρειών που οριστικοποιεί το ύψος του ελλείμματος το οποίο έχουν αφήσει πίσω τους οι δύο εταιρείες, στα 550 εκατ. ευρώ.

Το δυσθεώρητο ύψος του ελλείμματος πιθανολογεί την αποτυχία της διαδικασίας εξεύρεσης αγοραστή για την ανάληψη των συμβολαίων των δύο εταιρειών και υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών σε επανεξέταση του νόμου, που προβλέπει την κάλυψη των ασφαλισμένων σε ποσοστό 70% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο. Πρόκειται για υποχρέωση που αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ περίπου, όταν τα έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνει από τις εταιρείες, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν φέτος μόλις στα 15 εκατ. ευρώ.

Ελλείψει πόρων, η Τράπεζα της Ελλάδος που εποπτεύει το Εγγυητικό Κεφάλαιο, εισηγείται την αλλαγή του νόμου και την εξομοίωση των αποζημιώσεων για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value στο ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπεται για κάθε ασφαλισμένο η ασφαλιστική εταιρεία του οποίου έκλεισε. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για το Εγγυητικό Κεφάλαιο προβλέπει για όλους τους άλλους ασφαλισμένους αποζημίωση έως 30.000 ευρώ ανά δικαιούχο για τις ασφαλίσεις ζωής και μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ για τις ασφαλίσεις θανάτου και μόνιμης ολικής αναπηρίας.

Η λύση αυτή φέρεται να ικανοποιεί τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων, που έχουν τοποθετήσει σε ασφαλιστήρια συμβόλαια των δύο εταιρειών μικρά ποσά της τάξης των 5.000 έως 30.000 ευρώ, αντιμετωπίζοντας το θέμα για μια μεγάλη μερίδα μικροαποταμιευτών. Ο προβληματισμός, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών στα χέρια του οποίου έχει φθάσει η σχετική πρόταση, έχει να κάνει με το κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει ένα γύρο αγωγών κατά του Δημοσίου από κατόχους συμβολαίων που έχουν τοποθετήσει μεγάλα ποσά στις δύο εταιρείες και οι οποίοι, με βάση αυτή την πρόταση θα χάσουν ουσιαστικά τα χρήματά τους.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ασφαλισμένους που έχουν στην κατοχή τους επενδυτικά συμβόλαια εφάπαξ καταβολής, επενδύοντας ποσά που ξεπερνούν ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την αποτίμηση, το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια περιλαμβάνει 27.560 ασφαλιστήρια εφάπαξ καταβολών, όταν το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της είναι 195.711. Από τη σύνθεση των απαιτήσεων προκύπτει ότι αυτά τα 27.560 συμβόλαια έχουν αξιώσεις συνολικού ύψους 420 εκατ. στο σύνολο των 456,5 εκατ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Από την ανάλυση αυτών των συμβολαίων προκύπτει ότι ο μεγάλος όγκος των απαιτήσεων που ξεπερνάει τα 179 εκατ. προέρχεται μόλις από 677 ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έχουν τοποθετήσει στα ασφαλιστικά προγράμματα της Ασπίς Πρόνοια ποσά άνω των 100.000 ευρώ το καθένα.

Ο τελικός κατάλογος, πάντως, με τις οριστικές απαιτήσεις των ασφαλισμένων, όπως διαμορφώνεται μετά τη διαδικασία των ενστάσεων, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής στο τέλος Απριλίου.