ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στάση αναμονής στο Χ.Α. που αναζητεί κατεύθυνση

Στάσιμη εικόνα παρουσίασε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού η μείωση των καθημερινών συναλλαγών στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου έχει περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, καθώς η αγορά χρειάζεται να αποτιμήσει τις εξελίξεις από τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στις επιχειρήσεις, που όμως αυτή τη χρονική στιγμή δεν προκύπτουν, με αποτέλεσμα να επικρατεί ατονία στις συναλλαγές.

Η θετική έκπληξη της ανακοίνωσης του MSCI Greece είναι ότι συμπεριελήφθησαν και οι τρεις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναθεώρησης δεικτών της Morgan Stanley Capital International. Οι αναλυτές θεωρούσαν σίγουρη τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ το πλασάρισμα και της Τράπεζας Πειραιώς οφείλεται στο πρόσφατο επιτυχημένο placemenet που πραγματοποίησε η πορτογαλική τράπεζα Millennium BCP.

To αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι μετοχές της Βιοχάλκο και της Motor Oil λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας δεν συμπεριελήφθησαν στον δείκτη. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό ημέρας τις 1.163,60 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.179,5 μονάδες, ενώ έκλεισε με μικρή πτώση 0,26% στις 1.165,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,519 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των πακέτων έφθασε το 1,15 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, έγιναν 2 πακέτα για την Alpha Bank και ένα πακέτο για την κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Την καλύτερη εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, που ενισχύθηκε 5,31% και έφθασε στα 3,37 ευρώ. Ακολούθησαν η μετοχή του Μυτιληναίου που κέρδισε 2,93% και ο τίτλος της MIG με άνοδο 2,84%. Η μετοχή της Intralot ενισχύθηκε 2,50%, ενώ ο τίτλος της Folli Follie Group έκλεισε στα 23,75 ευρώ με άνοδο 1,41%.