ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΟΛΠ και Cosco για νέες επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ

Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco αναφορικά με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ των δύο πλευρών ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού είχαν αίσιο αποτέλεσμα, καθώς το σχετικό σχέδιο συμφωνητικού υπεγράφη και από τις δύο εταιρείες και ήδη έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν συνεχεία, θα προωθηθεί στις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών για έγκριση και για ψήφιση από τη Βουλή.

Αναφορικά με το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, που ήταν και το κύριο σημείο τριβής των δύο εταιρειών κατά τους προηγούμενους μήνες, συμφωνήθηκε η αναστολή καταβολής του από την Cosco, έως ότου το ΑΕΠ της χώρας επιστρέψει στο επίπεδο του 2008 πλέον 2%. Σε αντιστάθμισμα της απώλειας αυτής, η Cosco έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ετήσια εγγυημένη δυναμικότητα σε 4,75 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, διατηρώντας τις ισχύουσες ρήτρες μη επίτευξης. Παράλληλα, τα ανταλλάγματα για τον ΟΛΠ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), της εν Ελλάδι θυγατρικής της Cosco, παραμένουν αμετάβλητα σε 21% έως το 2016 και 24,5% από το 2017 και μετά.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι διασφαλίζονται τα μελλοντικά έσοδα του ΟΛΠ, καθώς ήδη από το τρέχον έτος, το ποσοστό που εισπράττει επί του -συνεχώς αυξανόμενου- τζίρου της ΣΕΠ είναι ίσο ή και υψηλότερο του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος. Δεδομένης, μάλιστα, της μελλοντικής επέκτασης της δυναμικότητας της ΣΕΠ από τα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια στα 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, θεωρείται δεδομένο ότι η νέα συμφωνία θα είναι επωφελέστερη της αρχικής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προκύπτει ότι η Cosco θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται τον δυτικό προβλήτα ΙΙΙ, ενώ παράλληλα θα προβεί και σε αναβάθμιση με νέες γερανογέφυρες τόσο του υφιστάμενου προβλήτα ΙΙ, όσο και του ανατολικού προβλήτα ΙΙΙ. Τέλος, συμφωνήθηκε η κατασκευή από την Cosco και του προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, ο οποίος θα αποπληρώσει το εν λόγω έργο σε 22 χρόνια, με δύο χρόνια περίοδο χάριτος και επιτόκιο Euribor + 4%.