ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Προβόπουλος: Στρατηγική επιλογή η παρουσία ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Τη συνένωση των δυνάμεων ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γεώργιος Προβόπουλος, μιλώντας στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, σημείωσε, κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους. Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στις αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές τραπεζών στα Βαλκάνια είναι πολύ περιορισμένο, οι διοικήσεις των τραπεζών εξετάζουν συγχωνεύσεις μεταξύ των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Οικονομία

Ο κ. Προβόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, αλλά και στη συντελούμενη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει οδηγήσει για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. «Υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί αναμένω η ελληνική οικονομία από το 2014 να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης – ήδη οι αγορές δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό. Επωμιστήκαμε ένα μεγάλο κόστος, κάναμε πολύ κόπο, τώρα αναμένουμε τους καρπούς», υπογράμμισε.

Οι τράπεζες

Στην ομιλία του στα Τίρανα ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις που συντελούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Με την έξαρση της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, έχοντας αντέξει μια τέτοια θύελλα, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένος και ανακτά την ανταγωνιστικότητά του. Αυτό είναι αποτέλεσμα δύσκολων αποφάσεων, σκληρής δουλειάς και μεθοδικής προσπάθειας. Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος. Οι τράπεζες θα διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το ενεργητικό τους και αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων».

Τι ζητεί η Κομισιόν

Τον σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην εγχώρια αγορά ζητεί η Κομισιόν προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν σημειώνουν ότι δεν μπορεί η μεγάλη χρηματική βοήθεια που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από τον δημόσιο τομέα να χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτούνται δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν πιέζει τις τράπεζες να λάβουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και τη μείωση της εξάρτησής τους από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος και να επιστρέψουν το συντομότερο την κρατική βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2017, σε πωλήσεις ή συγχωνεύσεις των τραπεζών που ελέγχουν στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αντίστοιχα στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να μειώσουν το μέγεθός τους κατά 30% περίπου.