ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση από τη ΔΕΗ στην καταγγελία της σύμβασης για Αλουμίνιον

Παράταση της προθεσμίας καταγγελίας της σύμβασης με το Αλουμίνιον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Το «τελεσίγραφο» της ΔΕΗ λήγει την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο η επιχείρηση υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση για έναν τυπικό λόγο, τον οποίο επικαλείται και η ίδια και έναν πιο ουσιαστικό που προκύπτει από τις χθεσινές εξελίξεις γύρω από τη διαμάχη των δύο εταιρειών.

Ο τυπικός λόγος που επικαλείται η ΔΕΗ είναι επιστολή του ΑΔΜΗΕ που ενημερώνει ότι η ημερομηνία της 18ης Νοεμβρίου που έχει τεθεί από την ίδια για άρση της εκπροσώπησης του Αλουμινίου από πελάτη της δεν του παρέχει τον εύλογο χρόνο για να ολοκληρώσει την προβλεπόμενη από τους Κώδικες διαδικασία.

«Εύλογος χρόνος»

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ που συνεδρίασε χθες για να εκτιμήσει τις εξελίξεις αποφάσισε να παρέχει στον ΑΔΜΗΕ τον απαιτούμενο «εύλογο χρόνο», ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2013 που λήγει και η απόφαση της Διαιτησίας. Στην απόφαση αυτή της ΔΕΗ, ωστόσο, φαίνεται ότι συνέβαλαν και οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν χθες από την αγορά ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και την αγορά αλουμινίου και κυρίως η πρώτη επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.

Αυτή προέκυψε από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα ενέργειας υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «η διαιτησία είναι δικαστήριο υπό την αιγίδα της ΡΑΕ χωρίς να έχει εμπλοκή σε αυτήν η Ρυθμιστική Αρχή στην οποία συμφώνησαν και οι δύο εταιρείες να προσφύγουν» και πρόσθεσε ότι δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίου. Σημείωσε ότι από αυτήν την απόφαση της διαιτησίας έχουν προκύψει σημαντικά αποτελέσματα για την αγορά και πρόσθεσε «θα πρέπει να σκεφθούμε πως θα λειτουργήσει η ΔΕΗ συνολικά, σε σχέση όχι μόνο με το αλουμίνιο αλλά και με την υπόλοιπη βιομηχανία», ανοίγοντας ένα συνολικότερο θέμα ενεργειακού κόστους που προφανώς θα τεθεί σε νέα βάση. Τη σημασία του στην παρούσα συγκυρία έχει και το γεγονός ότι ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η ΔΕΗ «είναι ο μοναδικός πάροχος» στην αγορά.

Παρέμβαση υπέρ του Αλουμινίου έκανε χθες και η Ελληνική Ενωση Αλουμινίου, καλώντας την πολιτεία να στηρίξει τη βιομηχανία αλουμινίου για την απασχόληση. Η απόφαση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Αλουμινίου, αναμένεται να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες για τις βιομηχανίες του κλάδου», καθώς το Αλουμίνιον είναι ο μοναδικός παραγωγός πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ελλάδα και ο εγχώριος προμηθευτής των ελληνικών βιομηχανιών μεταποίησης αλουμινίου.

Οι ιδιώτες

Η ΔΕΗ βρέθηκε χθες στο στόχαστρο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την επίθεση που εξαπέλυσε σε πρόσφατη ημερίδα του «Σπάρτακου» ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός στη ΡΑΕ και εμμέσως στον ιδιωτικό τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί με μία μακροσκελή και ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση του Συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ) κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την «εξόντωση του ανταγωνισμού» προσπαθώντας να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που της δίνει το μονοπώλιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Η ΔΕΗ, κατά τον ΕΣΑΗ, εφαρμόζει κατά το δοκούν τις αποφάσεις της ΡΑΕ με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τη στάση της αμέσως μετά τη θέσπιση των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά, με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής ρεύματος στη χώρα. Ενώ οι ιδιώτες παραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το τελευταίο δίμηνο την παραγωγή των μονάδων τους κάτω από το μισό, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο, η ΔΕΗ, αντί να αυξήσει την παραγωγή από λιγνίτες, υπερτριπλασίασε την παραγωγή των δικών της μονάδων φυσικού αερίου, ενώ μείωσε κατά 8% την παραγωγή των λιγνιτικών. Ο ΕΣΑΗ επιστρέφει στη ΔΕΗ τις καταγγελίες για παράταση από τη ΡΑΕ των μεταβατικών μηχανισμών στη χονδρική αγορά, υποστηρίζοντας ότι η κατάργησή της προβλέπει την ισότιμη πρόσβαση στον λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά τρίτων, κάτι που δεν έγινε υπό την πίεση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, το νέο θεσμικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, βρίσκει απέναντί του τη σκληρή αντίδραση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή του προς όφελος της ΔΕΗ και προς ζημία των ανεξάρτητων παραγωγών.