ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινά η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για τον όμιλο Eurobank

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς Ιανουαρίου. Χθες, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα κυμανθεί στα 2 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας που θα προσδιοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το stress test που διενεργεί η ΒlackRock.

Σύμφωνα με πηγές της Eurobank στόχος είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2014 και να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 95,2% των μετοχών της τράπεζας «ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση μόνον στην περίπτωση που μέρος της αύξησης δεν καλυφθεί από ιδιώτες.

Στελέχη της Eurobank υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η έναρξη της διαδικασίας ήταν απαραίτητη προκειμένου οι επαφές που πραγματοποιούνται με ξένους επενδυτές να λάβουν επίσημη μορφή. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της τράπεζας είχε σειρά επαφών με επενδυτές στην Ευρώπη και την Αμερική όπου διαπιστώθηκε το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Barclays Bank, η Deutsche Bank και η JP Morgan Securities ενεργούν ως διεθνείς συντονιστές της συναλλαγής.

Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι όροι και οι τεχνικές λεπτομέρειες της αύξησης, ωστόσο έχει συμφωνηθεί η όλη διαδικασία να γίνει με όρους αγοράς. Το κρίσιμο είναι αν οι «δίκαιοι» όροι που θα θεωρεί η αγορά θα έχουν σημείο επαφής με τους «δίκαιους» όρους όπως τους αντιλαμβάνεται η διοίκηση του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα επιτελικά στελέχη του ΤΧΣ είχαν αναφέρει ότι η αύξηση θα γίνει με όρους αγοράς αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των φορολογούμενων.

Αν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ από 95% σήμερα θα συρρικνωθεί στο 50%.

Ωστόσο, το νέο μειωμένο ποσοστό θα αναφέρεται σε μια τράπεζα με πρόσθετα 2 δισ. ευρώ. Χθες η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,58 ευρώ, σημειώνοντας απώλειες κατά 7,18% ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώνεται στα 3,13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου η Eurobank απέκτησε το υγιές τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Με τις εξαγορές αυτές ο νέος όμιλος απασχολεί 20.115 εργαζόμενους και διαθέτει συνολικό δίκτυο 1.261 καταστημάτων με παρουσία σε 7 χώρες. Το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις της τράπεζας τα 48 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 41,7 δισ. ευρώ.

Η θέση του ΤΧΣ

Την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη Eurobank ανακοίνωσε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με την κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, «η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία». Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω προσφοράς μετοχών στην αγορά.