ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Αλλο όνομα για τον φόρο ήθελαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ενα από τα θέματα που απασχολούσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ήταν το όνομά του. Σε καμία περίπτωση δεν δέχονταν να παραμείνει το όνομα αυτό (ΕΝΦΑ) προκειμένου να μη συνδέεται με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ηθελαν το νέο όνομα του φόρου να φέρει και τη δική τους υπογραφή δεδομένου ότι το νέο σύστημα φορολόγησης θα ήταν δικαιότερο από αυτό που είχε παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών. Ετσι ο νέος φόρος μετονομάστηκε σε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το κατά πόσο είναι δικαιότερος θα φανεί τις επόμενες μέρες. Επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο νέος φόρος στα ακίνητα προκύπτει από τον έκτακτο, ο οποίος θα έπρεπε να έχει καταργηθεί!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τις μπουτίκ ρούχων, μετά εμφανίστηκαν μέχρι και μπουτίκ…κρεάτων, τώρα μαθαίνουμε και για τις μπουτίκ εξαγωγών! Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, λοιπόν, μιλώντας χθες σε εξαγωγικό συνέδριο, τόνισε την ανάγκη να εκπαιδευθούν οι μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις στις εξαγωγές ώστε να μετρατραπούν σε «μπουτίκ εξαγωγών», ή μικροεξαγωγικές κατά το ελληνικότερον.

Προσφορές για τα ακίνητα

Μια δεσμευτική προσφορά υπήρξε για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας. Την προσφορά, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλαν οι κ. Ιωάννης Μεντεκίδης και Γεώργιος Μεντεκίδης. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς. Το Δ.Σ. θα αποσφραγίσει την οικονομική προσφορά και θα καθορίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιων διεθνών διαγωνισμών σε μία φάση, για την αξιοποίηση των ακινήτων στις περιοχές της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, της Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης του Ν. Θεσσαλονίκης και της Νήσου Ηρακλείτσας του Ν. Καβάλας.

Υπάρχουν εισηγήσεις για να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας την Κυριακή, αλλά να μεταφερθεί για αργότερα ή να γίνει το Σάββατο. Το επιχείρημα είναι να μη συμπέσει η συνάντηση με τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Από την εμπειρία της Αυστραλίας

Μπορεί η Ελλάδα να αντλήσει διδάγματα από την εμπειρία της αυστραλιανής οικονομίας; Απάντηση στο ερώτημα αυτό φιλοδοξεί να δώσει το ΚΕΠΕ σε εκδήλωση που διοργανώνει. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένη Μπλούμφιλντ, και θέμα της ομιλίας της θα είναι: «Αυστραλία – Ελλάδα: Προοπτικές και διδάγματα από την επιτυχημένη πορεία της αυστραλιανής οικονομίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 16.00. Την κ. Μπλούμφιλντ θα προλογίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε παραλίες από τον ΕΟΤ

Σε νομιμοποιήσεις παραλιακών αυθαίρετων κατασκευών σε Μύκονο, Εύβοια και Αττική προχώρησε με αποφάσεις του ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς. Ειδικότερα, με απόφασή του διαπιστώνει νομιμότητα κατασκευών 162 τ.μ. σε λουτρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Ορνού Μυκόνου. Με άλλη απόφαση, διαπιστώνει νομιμότητα προσθηκών 90,6 τ.μ. σε τουριστικό περίπτερο στην Ερέτρια. Επίσης, νομιμότητα διαπιστώνει σε κατασκευές των λουτρικών εγκαταστάσεων στην πλαζ Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη. Ακόμη, νομιμοποιήσεις έγιναν στη μαρίνα και στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης.