ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νευρικότητα και χαμηλές ταχύτητες στην αγορά

Αμήχανοι οι επενδυτές από τη «φτωχή επιχειρηματική εβδομάδα» και νωχελική η εικόνα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τον μέσο όγκο συναλλαγών να περιορίζεται χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Η εκκρεμότητα μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας για τα μέτρα που απαιτούνται για το δημοσιονομικό κενό ενίσχυσε τη νευρικότητα στην αγορά, η οποία από την υπεραπόδοση του Οκτωβρίου έχει χαμηλώσει ταχύτητες τον Νοέμβριο και κινείται σε υποτονικά επίπεδα. Οι προσδοκίες των διεθνών οίκων για την εισροή κεφαλαίων λόγω της υποβάθμισης του Χ.Α. στις αναδυόμενες από τις 27 Νοεμβρίου δεν επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα. Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εισηγμένες απασχολούνται με την έκδοση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου 2013, αφού η καταληκτική ημερομηνία εκπνέει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013. Τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί επιβραβεύουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αμύνονται απέναντι στην ύφεση αντλώντας κεφάλαια και διευρύνοντας το πελατολόγιό τους από το εξωτερικό.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες 0,26% για τον Γενικό Δείκτη και ενώ είχε προηγηθεί η οριακή πτώση 0,17% της αγοράς την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. Η αξία συναλλαγών τη Δευτέρα ανήλθε στα 75,519 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η απουσία σοβαρών εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο δεν μπορεί να υποστηρίξει συναλλαγές μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση της Τρίτης οι ρευστοποιήσεις ενισχύθηκαν αφού οι αντιδράσεις βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δημιούργησαν κλίμα πόλωσης, προκαλώντας πτώση 3,10% στο Χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα δήλωση αξιωματούχου της Ε.Ε. μιλούσε για απόσταση μιλίων που χωρίζουν την κυβέρνηση και την τρόικα για να κλείσουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η ισχυρή πτώση της Τρίτης δεν συνοδεύθηκε από ανάλογη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Υστερα από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,19% στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Καλύτερη εικόνα στη συνεδρίαση της Τετάρτης εμφάνισαν οι τίτλοι της Alpha Bank (+2,40%) και της ΔΕΗ (+1,88%). Την Πέμπτη επέστρεψαν οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να ενισχύσει τα ημερήσια κέρδη του και να συμπληρώσει δύο ανοδικές συνεδριάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,02% και αναρριχήθηκε στις 1.143,62 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στις 1.158,39 μονάδες με κέρδη που ξεπερνούσαν το 2,3%.

Διακρίθηκαν οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς, που ενισχύθηκε 5,38% και διαμορφώθηκε στο 1,37 ευρώ, και της Εθνικής Τράπεζας σημειώνοντας κέρδη 3,13% με κλείσιμο στα 4,28 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 82,085 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 8,43 εκατ. ευρώ. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τίτλο του ΟΤΕ που ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Η μετοχή του οργανισμού υποχώρησε 1,95% και διολίσθησε στα 8,53 ευρώ. Επίσης, ο τίτλος της Eurobank υποχώρησε 7,18% παρόλο που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να κερδίζει μέχρι και 6,86%, με διακύμανση ημέρας της τάξης του 14,04%, λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί θα είναι αρκετά χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Συνεχίσθηκαν για δεύτερη ημέρα οι ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Βιοχάλκο που ετοιμάζει τη μετακίνηση της έδρας της στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή η συνεδρίαση ξεκίνησε με υποτονικές συναλλαγές και μικρές απώλειες, για να αυξηθεί μετά τις 14.00 η πτώση του Γενικού Δείκτη. Τη νέα εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2013 για τον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο και τη Μέτκα.