ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 10 εισηγμένες του MSCI με ανταγωνιστικό κόστος και εξασφάλιση «ευρωπαϊκού ρίσκου»

Οι δέκα εισηγμένες που επελέγησαν από τον MSCI να συγκροτήσουν τον δείκτη του υποβαθμισμένου Χρηματιστηρίου -για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ (2001)- έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την άμεση πρόσβαση στη διεθνή χρηματοδότηση, με διάφορους τρόπους (αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιακά δάνεια), καθώς θεωρούνται εταιρείες με ανταγωνιστικό κόστος και εξασφάλιση «ευρωπαϊκού ρίσκου». Αντιθέτως, ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις υπόλοιπες εισηγμένες θεωρούνται επιχειρήσεις με εξασφάλιση «ελληνικού ρίσκου», γεγονός που αποτρέπει την είσοδο ξένων σχημάτων.

Η επτάδα (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάν, Folli Follie Group, Jumbo) του MSCI Greece Emerging -εάν εξαιρέσουμε τις τρεις συστημικές τράπεζες- ακόμη και στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται κοντά στους μεγαλύτερους διεθνείς πελάτες της, αφού πάνω από το 50%, κατά μέσο όρο, του τζίρου της διοχετεύεται στο εξωτερικό.

Επίσης, όλα αυτά τα 12 χρόνια στην Ευρωζώνη κατόρθωσε να αυξήσει τη διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου, με αποτέλεσμα, σήμερα, δεκάδες funds να έχουν τοποθετηθεί, προσμένοντας υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό τους τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, για το 2014 παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η επτάδα έχει επιχειρηματικές εξελίξεις που συνοδεύονται από διείσδυση σε νέες αγορές.

Με βάση το κλείσιμο της αγοράς το απόγευμα της Τρίτης, οι 10 εισηγμένες του MSCI αντιπροσώπευαν το 60% της σημερινής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., με συνολική αξία 39,846 δισ. ευρώ, έναντι συνολικής χρηματιστηριακής αξίας 67,081 δισ. της ελληνικής αγοράς. Σε επίπεδο επιχειρηματικών εξελίξεων, ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, εκτός από τα αποτελέσματα έτους, που θα είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρήσεις, η διοίκηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα ρίξει μεγάλο βάρος στην ενίσχυση των μεριδίων αγοράς στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Για τον ΟΠΑΠ η νέα περίοδος ξεκίνησε υπό νέα ηγεσία. Στόχος, να αναπτυχθούν τα προϊόντα του οργανισμού και να οργανωθεί καλύτερα το δίκτυο των πρακτορείων του.

Τα αδύναμα περιθώρια διύλισης στην Ελλάδα, λόγω της πολυετούς ύφεσης που έχει προκαλέσει την κάθετη πτώσης της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, έστρεψε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ στην ενίσχυση των εξαγωγών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος θα πετύχει αύξηση των εξαγωγών που θα ξεπεράσει το 51% επί των συνολικών ετήσιων πωλήσεων του ομίλου. Οπως εκτιμά η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2013 αναμένεται να ανέλθει στα 90,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι 89,8 εκατ. το 2012, αυξημένη κατά 0,9%.

Στα 7,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα στο γ΄ τρίμηνο του 2013, από ζημίες κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τα έσοδα του ομίλου να ανέρχονται στα 316,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,7% σε ετήσια βάση. Οπως αναφέρει ο όμιλος, η σαφής πλέον ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η ανθεκτικότητα της ζήτησης στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών από την Ελλάδα, αντιστάθμισαν τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς και την υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη.

Ο όμιλος Folli Follie επεκτείνεται σε νέες αγορές με προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία με τον όμιλο Stand Art Magaza, εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στην Τουρκία, ενώ σε βάθος πενταετίας σκοπεύει να τα εικοσαπλασιάσει.

Τέλος, στην Jumbo, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για τη νέα οικονομική χρήση 2013-2014, εκτιμάται αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 2%-4% και καθαρά κέρδη περίπου 75 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία το 2013 προχώρησε στη λειτουργία δύο καταστημάτων στην Ελλάδα, ένα ιδιόκτητο κατάστημα στις Σέρρες και ένα μισθωμένο κατάστημα στον Αγιο Ελευθέριο, ενώ πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο κατάστημα του ομίλου στη Ρουμανία στην πόλη Τιμισοάρα (13.000 τ.μ.).

Η αναθεώρηση των δεικτών

Με 10 μετοχές (8 νέες προσθήκες στις δύο ήδη υπάρχουσες, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ) συμμετέχει η Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές (MSCI Greece Emerging Markets), όπως προκύπτει από την αναθεώρηση των ειδικών δεικτών του MSCI. Ο ΜSCΙ Greece Index θα έχει στάθμιση 0,43% στον MSCI Emerging Μarkets. Ο δείκτης MSCI Greece Small Cap θα έχει στάθμιση 0,78% στον MSCI Emerging Markets Small Cap Index. Υπενθυμίζεται πως στις 26 Νοεμβρίου 2013, με το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς, θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του Χ.Α. από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών στις αναδυόμενες. Οπως προκύπτει από την αναθεώρηση των δεικτών του ΜSCΙ:

Στον δείκτη MSCI Global Value and Growth: Οι μεγαλύτερες προσθήκες αφορούν τις Glaxosmithkline (Βρετανία), Oracle Corporation (ΗΠΑ) και IBM Corporation (ΗΠΑ). Στον δείκτη MSCI ACWI Growth: Οι μεγαλύτερες προσθήκες θα είναι των AbbVie (ΗΠΑ), Telefonica (Ισπανία) και Lloyds Banking Group (Βρετανία).

Στον δείκτη MSCI Frontier Markets θα υπάρξουν 11 προσθήκες και 11 διαγραφές. Οι τρεις μεγαλύτερες προσθήκες θα είναι οι Maroc Telecom (Μαρόκο), Attijariwafa Bank (Μαρόκο) και BMCE (Μαρόκο).