ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Στοίχημα της κυβέρνησης ο φετινός προϋπολογισμός

Για πρώτη φορά στην εποχή του Μνημονίου, η κυβέρνηση προχωράει μόνη της –δηλαδή χωρίς την έγκριση της τρόικας– στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα. Για πρώτη φορά γνωρίζουμε στον πλέον επίσημο βαθμό (κατάθεση προϋπολογισμού στη Βουλή) τις θέσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα με την τρόικα είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ο νέος φόρος στα ακίνητα. Χωρίς να υπάρχει συμφωνία, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε – αναγκάστηκε (λόγω εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων) να προχωρήσει σε κάποιες εκτιμήσεις για τα παραπάνω θέματα. Εάν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν απαιτηθούν αλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα είναι κερδισμένη. Εάν, αντιθέτως, χρειαστεί να τροποποιήσει τις προβλέψεις της, όλοι θα ξέρουν με ακρίβεια τη βαρύτητα του προϋπολογισμού και των ελληνικών προτάσεων.

Η διαγραφή του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο είναι η 8η κατά σειρά αποχώρηση εταιρείας από την αρχή του 2013. Εχουν προηγηθεί οι διαγραφές των εταιρειών: Ιπποτούρ (ημερ. διαγραφής 11/2), Olympic Catering (11/2), Ζάμπα (14/6), Altius Επενδυτική (25/6), Eurodrip (12/7/), S&B (12/7) και Βιοχάλκο (25/11/13). Το 2012 είχαν διαγραφεί από το Χ.Α. συνολικά 7 εισηγμένες: Sciens (11/7), Interfish (30/7), Euroline ΑΕΕΧ (13/8), Ελφίκο (2/11), Ευρωσυμμετοχές (2/11), Elbisco (30/11) και Rilken (31/12/2013). Συνολικά από το 2010 έως σήμερα έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. για διάφορους λόγους (δημόσιες προτάσεις, πτωχεύσεις) 35 εισηγμένες και δεν εισήχθη καμία.

Διαμαρτυρία για το ΚΑΠΕ

Για απαξίωση του ΚΑΠΕ (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) κάνουν λόγο έξι φορείς του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κοινή ανακοίνωσή τους, με αφορμή την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για παύση της διοίκησης του Κέντρου. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι το ΚΑΠΕ όχι μόνο δεν επιβαρύνει το κράτος, αλλά «προσφέρει στον προϋπολογισμό και στην εθνική οικονομία και εξασφαλίζει μόνο του την επιβίωση και την ανάπτυξή του». Με την επιβολή στο Κέντρο του περιοριστικού πλαισίου που διέπει τον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση επιλέγει την «κρατικοποίησή» του και το φέρνει αντικειμενικά σε πλήρη αδυναμία υλοποίησης του ερευνητικού, τεχνολογικού και συμβουλευτικού του έργου, τονίζουν οι έξι φορείς.

Στο Βερολίνο η προώθηση του Επενδυτικού Ταμείου

Με τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου να βρίσκεται στην τελική ευθεία, η μετάβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, σήμερα στο Βερολίνο, όπου συνοδεύει τον πρωθυπουργό, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. Το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW προκειμένου η δεύτερη να συμμετέχει στο κεφάλαιο του Ταμείου με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ. Τώρα ήρθε προφανώς η ώρα να ρυθμισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνεργασία τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε διοικητικό.

Ενεργειακές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

«Ο οικιακός τομέας θεωρείται τομέας προτεραιότητας για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για παραγωγή περισσότερης ενέργειας, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από ΑΠΕ, αν τελικά αυτή καταναλωθεί -μέσω σπάταλης χρήσης- στα κτίρια, στις μεταφορές, στα δίκτυα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης (φωτ.), στο Διεθνές Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ για την Ενέργεια και την Οικονομία, που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Ατλαντικό Συμβούλιο. Ο κ. Μανιάτης στήριξε την εισήγησή του σε επτά βασικά σημεία, τα οποία αφορούν τις προτεραιότητες (ενέργεια και κλιματική αλλαγή) της επικείμενης ελληνικής προεδρίας, την υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας, την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ελλάδα, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και την τεχνολογία.