ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 15νθήμερο πριν από τις γιορτές ελπίζει η τουριστική αγορά

Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα κυριαρχήσουν και φέτος στην ελληνική ταξιδιωτική αγορά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος, Γιώργος Τελώνης. Οπως αναφέρει στην «Κ», ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων που θα διαμορφώσει και τις τελικές τάσεις της αγοράς των οργανωμένων πακέτων διακοπών θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο 15νθήμερο. Στους δημοφιλείς προορισμούς, πάντως, όπως είναι η Αράχωβα, τα Ζαγοροχώρια κ.ά., οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εξωτερικού, ο κ. Τελώνης επισημαίνει ότι το ακριβό αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος «έδιωξε» αρκετές αεροπορικές εταιρείες από την Αθήνα, περιορίζοντας τα δρομολόγια και αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων σε περιόδους αιχμής λόγω της ζήτησης. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, όπως υποστηρίζει, έχουν μειώσει λόγω και του αυξανόμενου ανταγωνισμού τα περιθώρια κέρδους στα πακέτα για να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη ταξιδιωτική «έξοδος» των Ελλήνων από τη χώρα, μετά το καλοκαίρι. Συνολικά, υπολογίζει ότι πραγματοποιείται το 25% των ταξιδιών εξωτερικού, με σκοπό τη ψυχαγωγία. Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών είναι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο, καθώς και προορισμοί της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Ο κ. Τελώνης υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την ταξιδιωτική αγορά. Με βάση στοιχεία του Συνδέσμου, ο τζίρος της αγοράς πέρυσι στις εορτές σημείωσε πτώση 12%. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της αγοράς, υπογραμμίζει ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δημιουργήσει πιο οικονομικά πακέτα περιορίζοντας τον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Για παράδειγμα, για έναν φθηνό προορισμό εξωτερικού, το πακέτο ανά άτομο ξεκινά από 300 ευρώ και περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό και ξεναγήσεις. Από την άλλη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται και φέτος ανάλογα με τις πληρότητες των εκδρομών να γίνουν συγχωνεύσεις προγραμμάτων μεταξύ των Γραφείων.

Η συρρίκνωση της εξερχόμενης ταξιδιωτικής αγοράς αποδεικνύεται και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, φέτος, οι Ελληνες μείωσαν κατά 6,5% τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες στο εξωτερικό σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Η πτώση των δαπανών σε σχέση με το οκτάμηνο του 2011 φθάνει σε 25,2% ή σε 400 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Αύγουστο οι δαπάνες για ταξίδια εκτός Ελλάδας παρουσίασαν πτώση κατά 25% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και κατά 58% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011.