ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Επιμένουν στην εξωστρέφεια ελέω κρίσης

Η εξασφάλιση μεγαλύτερων έργων ή και έργων με καλύτερα περιθώρια κέρδους ήταν πάντα το βασικό ζητούμενο για όλες τις ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων. Ωστόσο, όπως γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται σε αυτού του είδους τα projects, δεν αποδεικνύονται απαραίτητα όλα εύρωστα και κερδοφόρα. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι η επέκταση των ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό θα συνεχιστεί, αυξάνοντας ενδεχομένως τη δυνατότητά τους να χτυπούν μεγάλα έργα και να εξασφαλίζουν καλές χρηματοδοτήσεις. Θυμίζουν δε την ανάλογη επέκταση των τουρκικών κατασκευαστικών ομίλων την προηγούμενη δεκαετία που δημιούργησε διεθνείς κολοσσούς. Η ελληνική δραστηριότητα αυτή, που ήρθε τόσο ως αποτέλεσμα της προσπάθειας απεξάρτησης από την εγχώρια υφεσιακή αγορά και τα προβλήματα χρηματοδοτήσεων στα μεγάλα οδικά έργα, όσο και ως φυσική συνέχεια της παράδοσης που έχουν δημιουργήσει στη Μέση Ανατολή Ελληνες κατασκευαστές, δεν αφήνει αδιάφορα τα διεθνή επενδυτικά κεφαλαία. Οι πρόσφατες επενδύσεις της Fairfax και του York Capital στο μετοχικό κεφάλαιο των Ομίλων Μυτιληναίου και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αντίστοιχα στηρίζουν αυτήν την πεποίθηση. Οπως και το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα τόσο στα road shows των ομίλων στο εξωτερικό όσο και έμπρακτα στο ταμπλό. Η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών μαζί με τις εισηγμένες θυγατρικές τους άγγιξε έτσι στις αρχές Νοεμβρίου τα 3 δισ. ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η κλειστή συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το μεσημέρι, στο γραφείο του πρωθυπουργού, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Πένι Πρίτσκερ, με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Παρόντες, επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νότης Μηταράκης. Τι συμφώνησαν; Να αρθούν πολλά από τα εμπόδια, σε επίπεδο προμηθειών και όχι μόνο, που εμποδίζουν τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακολούθησε και γεύμα, με τη συμμετοχή περίπου του μισού υπουργικού συμβουλίου. Η Πρίτσκερ προέρχεται από μια μεγάλη αμερικανική επιχειρηματική οικογένεια και είχε να πει πολλά…

Οι λήξεις του 2014

Λεφτά, και άμεσα, θα πρέπει να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις επόμενες μεγάλες δόσεις που λήγουν το 2014. Οπως αναφέρεται σε διπλανό ρεπορτάζ, ο πρώτος μεγάλος «κάβος» είναι αυτός της 11ης Ιανουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένη μία μεγάλη λήξη. Το επόμενο δύσκολο σημείο είναι ο Μάιος. Μέσα σε δύο ημέρες (20 και 21 Μαΐου) λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 8,5 δισ. ευρώ. Στις 20 του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στις 21 Μαΐου θα πρέπει να καλυφθούν τα ομόλογα Αλογοσκούφη, ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που είχαν διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Οι εμφανίσεις που ξάφνιασαν

Το κατώφλι του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) πέρασε το μεσημέρι της Παρασκευής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ξαφνιάζοντας όχι γιατί κάποιοι θυμήθηκαν ότι υπάρχει αυτός ο θεσμός διαλόγου, αλλά διότι την πόρτα του δεν είχαν χτυπήσει ποτέ υπουργοί, ακόμη και στην προ Μνημονίου περίοδο. Τους κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Αντ. Μπέζα έφερε στον ΟΜΕΔ μαζί με τον διοικητή του ΕΟΠΠΥ, κ. Δημ. Κοντό, η προσφυγή της ομοσπονδίας συλλόγου επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού του ΕΟΠΠΥ λίγα 24ωρα πριν την απεργία που ξεκινούν από αύριο με αίτημα να μην απολυθούν ιατροί και οδοντίατροι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η μεσολαβήτρια κ. Μ. Στεφανάτου επισήμανε το γεγονός πως η παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου αποδεικνύει ότι η πολιτεία σέβεται τους θεσμούς που έχει δημιουργήσει. Αλλά η εργατική πλευρά δεν πείστηκε. «Δεν κατέστη δυνατό να συγκεκριμενοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου και να πειστεί η εργατική πλευρά για αναστολή των κινητοποιήσεων». Βεβαίως είναι σημαντικό ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο αύριο στο υπουργείο.

Παραμένουν ανθεκτικές

Ποιες είναι οι περιοχές εκείνες του λεκανοπεδίου στις οποίες οι τιμές των ακινήτων έχουν επιδείξει μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση;

Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποχώρησαν, αλλά, εν προκειμένω, η πτωτική τάση ήταν πιο… λελογισμένη. Σύμφωνα με τους μεσίτες, στον αντίποδα, εντοπίζει κανείς περιοχές όπως ο Χολαργός, η Νέα Ιωνία, το Νέο Ψυχικό, το Κολωνάκι και το Παλαιό Φάληρο.

Σε όλες αυτές τις περιοχές οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών δεν έχουν υποχωρήσει με ποσοστά μεγαλύτερα του 40% κατά μέσον όρο. Εξ αυτού, συνάγεται ότι στις υπόλοιπες σημειώθηκε οβιδιακή υποχώρηση.

Πού οφείλεται αυτή η «καλή» εικόνα των παραπάνω περιοχών; Στις καλές προσβάσεις και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθεμιάς, όσο μπορεί βεβαίως κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι η ετήσια μείωση από το τέλος του 2008 και μέχρι σήμερα είναι της τάξεως του 10%…