ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου η ψήφιση προϋπολογισμού

Είθισται ο προϋπολογισμός κάθε έτους να αποτελεί το τελευταίο θέμα που απασχολεί τη Βουλή προτού κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Φέτος, η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014 προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για τις 7 Δεκεμβρίου.

Η λογική της ψήφισης του προϋπολογισμού τώρα έγκειται στο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσουν άλλα, πιο δύσκολα, πολιτικά νομοσχέδια και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε ένα μέτωπο.

Επίσης, η 7η Δεκεμβρίου είναι λίγο πριν από το Εurogroup, όπου ενδεχομένως να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας εάν υπάρχει συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η σύντμηση της συζήτησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο νωρίς είναι γιατί ο συγκεκριμένος θα αλλάξει πολύ σύντομα.

Την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» στο φύλλο της 10/11/2013. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει σε αποτύπωση των βασικών διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος του επιχειρείν και επισήμανε πως στόχος είναι η προαναφερθείσα υποχρέωση για τους ισολογισμούς.

Ανατροπές στη ΓΣΕΒΕΕ

Περίεργες ανατροπές στις τάξεις των βιοτεχνών προκαλεί το Μνημόνιο. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη ΓΣΕΒΕΕ, πρώτη δύναμη με 25 έδρες ανεδείχθη η ΠΑΣΚΜΜΕ (πρόκειται για την παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η οποία σε αυτές τις εκλογές συνεργάστηκε και με μερίδα στελεχών που ανήκαν στην παράταξη της Ν.Δ.). Δεύτερη δύναμη, από τέταρτη στις εκλογές του 2011, ανεδείχθη η ΑΣΚΕΒΕ με 11 έδρες (πρόκειται για την παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ). Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση με 9 έδρες (πρόσκειται στο ΚΚΕ), ενώ στην τέταρτη θέση, από δεύτερη στις προηγούμενες εκλογές, υποχώρησε η ΔΑΚΜΜΕ, παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ.

«Οχι» από Ελβετούς στο όριο για τις αποδοχές στελεχών

Κατά της επιβολής ανωτάτου ορίου στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών και εταιρειών τάχθηκαν σε ποσοστό 65% οι Ελβετοί στο σχετικό δημοψήφισμα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα της χώρας τους. Βέβαια, οι αρχικές δημοσκοπήσεις αποτύπωναν μία εντελώς αντίστροφη τάση των πολιτών, οι οποίοι ως επί το πλείστον εμφανίζονταν έντονα δυσαρεστημένοι από τους δυσθεώρητους μισθούς των στελεχών. Η πρωτοβουλία με την ονομασία 1:12 προέβλεπε το να μην επιτρέπονται απολαβές στελεχών οι οποίες να υπερβαίνουν το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού της αντίστοιχης επιχείρησης.

Αυστριακή τεχνογνωσία για τον χειμερινό τουρισμό

Τεχνική βοήθεια από την Αυστρία θα δεχθεί η χώρα μας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα ημερίδα από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας της Αυστρίας με θέμα «Χειμερινός τουρισμός». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού της γ.γ. Αθλητισμού, του ΥΠΕΚΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και φορείς που ασχολούνται με την προώθηση του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Στην ομάδα των Αυστριακών που έχουν προσκληθεί για να μεταφέρουν στους Ελληνες καλές πρακτικές ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού είναι η υποδιευθύντρια των διεθνών σχέσεων του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας, Ομογένειας και Νεότητας της Αυστρίας, Μόνικα Κλίνγκερ και ο κ. Πέτερ Βίνκλερ από το Αυστριακό Επιμελητήριο Εμπορίου.