ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θετικά τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν

Για την τουριστική περίοδο του 2014 τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Ρέτσος στο Συμβούλιο των Προέδρων Ενώσεων Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της έκθεσης «Φιλοξένια».

Τα ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι η πλειονότητά τους παραμένει σε αρνητική οικονομική εικόνα, καθώς το ασφυκτικό κοκτέιλ των αυξημένων υποχρεώσεων των συσσωρευμένων οφειλών, των ελάχιστων δανειακών διευκολύνσεων της υπέρμετρης φορολόγησης κ.ά. δυσχεραίνει τη λειτουργία τους και επισκιάζει τις προοπτικές τους. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η φετινή καλή χρονιά δεν επαρκεί για να καλύψει τις απώλειες των περασμένων έξι. Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης ανέφερε ότι για την εξεύρεση λύσεων χρηματοδότησης των βιώσιμων και υγιών τουριστικών επιχειρήσεων έχει προταθεί η σύσταση Ομάδας Εργασίας μεταξύ του ΣΕΤΕ των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, καταγγέλθηκε από προέδρους Ενώσεων η καθυστέρηση από τον ΕΟΤ της αποπληρωμής των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και η μηδαμινή συμμετοχή του σε εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού. Παράλληλα, ζητήθηκε η χρηματοδότηση των ξενοδοχείων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, ενώ ετέθη ως μείζον ζήτημα για την επιβίωση των χειμερινών προορισμών η καθιέρωση κατά το πρότυπο ξένων χωρών θεσμοθέτησης της σχολικής ανάπαυλας λίγων ημερών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Η υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συντονισμός με το υπ. Οικονομικών για το ζήτημα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που προέκυψαν φέτος ως προς την παροχή υπηρεσιών στις παραλίες. Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει θέσει τις προτάσεις του στο υπ. Πολιτισμού σε σχέση με το ζήτημα του καθεστώτος υπολογισμού και καταβολής των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων από το οποίο αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία. Εξάλλου, η υπουργός ζήτησε από τους επαγγελματίες του τουρισμού την απόλυτη συμμόρφωση στο θεσμικό πλαίσιο (πολεοδομικό, τουριστικό) και την τήρηση της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας. Αύριο έχει προγραμματισθεί από το ελληνικό τουριστικό επιτελείο εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών παραγόντων, στο πλαίσιο της ανεπίσημης έναρξης λειτουργίας γραφείου του ΕΟΤ στη δημοφιλή πόλη της Τουρκίας. Η οργάνωση της εκδήλωσης συμπίπτει ημερολογιακά με την ανακοίνωση στο Παρίσι της πόλης που θα φιλοξενήσει την παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ το 2020.

Το ελληνικό πρωινό

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό για την παρουσίαση του πρότυπου της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός του Ελληνικού Πρωινού που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια δικαιώνεται με την ένταξη στο πρόγραμμα 250 ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι τα τέλη του έτους.

Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά προϊόντα της ελληνικής γης, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα πέτυχε να διασυνδέσει οργανικά δύο τομείς της εθνικής οικονομίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και επικεφαλής του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό, κ. Γιώργος Πίττας, εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2015 τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα έχουν εισέλθει στο πρόγραμμα.