ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα σούπερ μάρκετ

Τον φάκελο «σούπερ μάρκετ» ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι στρεβλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα –μεταξύ άλλων– τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Τη διενέργεια της έρευνας προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το βράδυ της Δευτέρας.

Η έρευνα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εκτός από τη μεγάλη πρακτική σημασία που θα έχει για την καλύτερη και πιο ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς, θεωρείται ότι έχει και έντονο συμβολισμό. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς τη γενική διεύθυνση της Αρχής, ώστε να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατόν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεθοδολογία που θα εφαρμοσθεί στη συγκεκριμένη έρευνα και για τα σημεία στα οποία θα δοθεί έμφαση.

Το εγχείρημα, πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, παρουσιάζει μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς στα σούπερ μάρκετ διατίθενται δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων. Υπάρχει, άλλωστε, το αρνητικό προηγούμενο της βρετανικής αρχής ανταγωνισμού (OFT – The Office of Fair Trading), η οποία το 2008 ξεκίνησε ανάλογη έρευνα, η οποία όμως δεν κατέληξε πουθενά λόγω του όγκου των κωδικών.

Η λύση που εξετάζεται είναι να επικεντρωθεί η έρευνα σε ορισμένα είδη μαζικής κατανάλωσης (π.χ. απορρυπαντικά, ζυμαρικά, ξυριστικά, πάνες, γάλα) και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία από τις επιμέρους κλαδικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το τελευταίο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν οι επιμέρους κλαδικές μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ασχοληθεί ξανά με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ το 2005. Τότε είχαν διερευνηθεί εναρμονισμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά την πολιτική των εκπτώσεων και την αναγραφή αυτών στα τιμολόγια. Αποτέλεσε δε, μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις και θεωρήθηκε η αρχή του τέλους για τον συλλογικό φορέα του κλάδου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), ο οποίος αργότερα διαλύθηκε.