ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 6,7 εκατ. υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το 9μηνο

Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε η κερδοφορία της ΔΕΗ το εννεάμηνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις και της απόφασης της Διαιτησίας για το Αλουμίνιον της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η ΔΕΗ, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 6,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 124,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) εμφανίζονται μειωμένα κατά 141,3 εκατ. ευρώ (17,2%) σε σχέση με το εννεάμηνο 2012 και διαμορφούμενα στα 681 εκατ. ευρώ έναντι 822,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οπως επισημαίνει η διοίκηση της ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση, στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2012 περιλαμβάνεται εφάπαξ θετική επίπτωση ύψους 191,7 εκατ. ευρώ από τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ. Επιπρόσθετα, έχουν επιβαρυνθεί με 109 εκατ. ευρώ, από την εφαρμογή της Απόφασης της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον Α.Ε., για ολόκληρο το διάστημα 1/7/2010 έως 30/9/2013. Η εν λόγω επιβάρυνση καταγράφηκε στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2013. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 15,2%, σε σύγκριση με 18% το εννεάμηνο του 2012.

Χωρίς την επιβάρυνση αυτή από την απόφαση της Διαιτησίας και χωρίς την εφάπαξ θετική επίπτωση από τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, το ΕΒΙΤDΑ θα βελτιωνόταν κατά 25,3% σε 790 εκατ. ευρώ από 630,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, με το αντίστοιχο περιθώριο να αυξάνεται σε 17,5% από 13,8%.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση κατά 69 εκατ. ευρώ (1,5% ) και διαμορφώθηκε σε 4.493,9 εκατ. ευρώ από 4.563,7 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012. Τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ανήλθαν σε 4.348,9 εκατ. ευρώ και παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποχώρησε σε επίπεδο εννεαμήνου σε ποσοστό 5,5% και σε επίπεδο τριμήνου (γ) σε ποσοστό 9%. Η μείωση της ζήτησης στην οικιακή χρήση υποχώρησε το εννεάμηνο κατά 8,3% και στην εμπορική χρήση σε ποσοστό 7,1%. Το τρίτο τρίμηνο, η εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώθηκε περαιτέρω. Στην οικιακή χρήση μειώθηκε σε ποσοστό 17,1% και στην εμπορική σε ποσοστό 9,9%.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις σημείωσαν στο εννεάμηνο αύξηση της τάξης του 17,9% και διαμορφώθηκαν σε 270,5 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι στα αποτελέσματα δεν υπάρχει πρόβλεψη για ποσά που προκύπτουν από αποφάσεις της ΡΑΕ, για τις οποίες η επιχείρηση έχει υποβάλει ενστάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει ποσό ύψους 96,6 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με απόφαση του ΛΑΓΗΕ αντιστοιχεί στη ΔΕΗ από τον επιμερισμό της κάλυψης ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν από τρίτους προμηθευτές τη διετία 2011 – 2012. Ποσό ύψους 48,2 εκατ. ευρώ προκύπτει από την αναδρομική ισχύ απόφασης της ΡΑΕ για τον υπολογισμό της τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για ΑΠΕ. Ενα ακόμη ποσό της τάξης των 137 εκατ. ευρώ για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη αντιστοιχεί σε συμψηφισμό ποσών που οφείλει η ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ με ποσά που η ΔΕΗ καταβάλλει σε παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επεσήμανε μεταξύ άλλων την επιβάρυνση από την απόφαση της Διαιτησίας για το Αλουμίνιον, η οποία όπως τόνισε «αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πωλεί ενέργεια κάτω του κόστους». Επεσήμανε επίσης την επιβάρυνση από τις στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και το γεγονός ότι παρ’ όλα αυτά η ΔΕΗ προχωράει στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, όπως αυτή της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας. Αναφέρθηκε στο ομολογιακό δάνειο ύψους 739 εκατ. ευρώ που υπέγραψε η επιχείρηση με κοινοπραξία ξένων τραπεζών για τη μερική χρηματοδότηση της μονάδας με συνολικό κόστος περίπου 5% ετησίως.