ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον για Αστέρα από Αμερικανούς, Αραβες και Ελληνες επενδυτές

Αμερικανοί, Αραβες και Ελληνες επενδυτές είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οπως αναμενόταν, δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα διεκδικήσουν αφενός το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Αστέρα Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε., αλλά αφετέρου και επιπλέον δικαιώματα που κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή.

Ικανοποιητικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον κρίνεται ικανοποιητικό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται πολλαπλοί ενδιαφερόμενοι για το ίδιο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Επίσης πρόκειται για μια μεγάλη διάθεση περιουσιακών στοιχείων αφού το ύψος της συναλλαγής θα πλησιάσει, αν δεν τα ξεπεράσει, τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχήματα που προσήλθαν χθες στη β΄ φάση του διαγωνισμού είναι:

– Η αμερικανοκυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία των Colony Capital Acquisitions LLC και Dolphin Capital Investors LTD.

– Το επενδυτικό κεφάλαιο Jermyn Street Real Estate Fund IV LP που διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV και υποστηρίζεται από έξι επενδυτές κυρίως αραβικής προέλευσης.

– Η ελληνική εταιρεία Lamda Erga Anaptyxis S.A., θυγατρική εταιρεία της Lamda Development και τέλος

– Η Plepi Holdings LTD, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Ολαγιάν.

Τον διαγωνισμό πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αλλά στους πωλητές των τεσσάρων περιουσιακών στοιχείων του Αστέρα Βουλιαγμένης συγκαταλέγεται και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα του δεύτερου ακινήτου της περιοχής, έκτασης 111 στρεμμάτων. Στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών και η Εθνική Τράπεζα με το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσουν από κοινού, έπειτα από εισήγηση των νομικών συμβούλων τους, για την εγκυρότητα των προσφορών που υποβλήθηκαν. Στη συνέχεια, και πιθανώς την ερχόμενη Παρασκευή, θα ενημερωθούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο πωλητών και θα προχωρήσουν στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.

Τρίτη φάση

Στην περίπτωση που οι οικονομικές προσφορές δεν ικανοποιήσουν τους δύο πωλητές, τότε αναμένεται να υπάρξει μια τρίτη φάση στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του ακινήτου. Οι τρεις επενδυτές που πρόσφεραν το υψηλότερο τίμημα, θα εισέλθουν σε μια διαδικασία πλειστηριασμού, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό από τους πωλητές αποτέλεσμα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η ΕΤΕ και το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα συμβιβαστούν με τίποτε λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο Χ.Α. σήμερα ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της Εθνικής στην εταιρεία να αντιστοιχεί στο 85%, δηλαδή σε 220 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για τον προτιμητέο επενδυτή το πιο σημαντικό είναι το ΕΣΧΑΔΑ, που δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, μέσω νέων επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας.

Επιπλέον, στο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται η δημιουργία καζίνο, παρόλο που αυτό δεν συνιστά μέρος του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης, άμα χρειαστεί, να εκδώσει μια άδεια με επιπλέον κόστος όμως για τον ενδιαφερόμενο.

Το Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκούν το 20% των συνολικών εσόδων που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη συναλλαγή, δηλαδή 60 έως 70 εκατ. ευρώ. Και οι δύο όμως αναμένουν η συγκεκριμένη επένδυση να αποτελέσει αφετηρία για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και ειδικά στην αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανάγκη από μια επένδυση που θα είναι καταλύτης για τις επόμενες κινήσεις του στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και ειδικά στην αξιοποίηση του Ελληνικού.