ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Στοιχεία των τραπεζών, «όπλο» κατά φοροδιαφυγής

Σχεδόν διπλάσιο εισόδημα από αυτό που δηλώνουν «βγάζουν» δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που, σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν συνήθως εισοδήματα που ανέρχονται στο ύψος του αφορολογήτου. Ομως, τα χρέη τους στις τράπεζες είναι μεγαλύτερα από τα μηνιαία δηλωμένα εισοδήματά τους. Τα στοιχεία αυτά από τις τράπεζες καλό θα ήταν να τα εκμεταλλευτεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται να υπερφορολογεί ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επαγγελματιών που έχουν μεγαλύτερα μηνιαία χρέη από τα μηνιαία δηλωθέντα εισοδήματα είναι οι γιατροί, οι λιανέμποροι, οι εστιάτορες και οι δικηγόροι. Στη φωτογραφία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Αν. Γκουρία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η έλλειψη ρευστότητας υποχρεώνει τις εισηγμένες να περικόψουν τις δαπάνες τους ακόμη και στην περίπτωση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου. Οπως αποκάλυψε η διοίκηση της Dionic, δεν προσέλαβε σύμβουλο έκδοσης για την αύξηση κεφαλαίου έως 4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γλιτώσει περί τα 60.000 με 70.000 ευρώ που θα ήταν η αμοιβή. Τον ρόλο του συμβούλου για την έκδοση ανέλαβαν τα στελέχη της εταιρείας, που σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατόρθωσαν να συγγράψουν μόνοι τους το ενημερωτικό δελτίο, έστω και αν χρειάστηκε πολλές φορές τα στελέχη της Ε.Κ. να δουλεύουν και εκτός ωραρίου για να κατευθύνουν την εισηγμένη.

Εύσημα από Γκουρία στην ΤτΕ

Μόνο καλά λόγια για την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, είχε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία. Σε συνάντησή του που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ επαίνεσε τη συμβολή της ΤτΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Οπως σημείωσε ο κ. Γκουρία, σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά. Σε ό,τι αφορά την ΤτΕ, υπογράμμισε την καίρια συμβολή της ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στον θεσμό της κεντρικής τράπεζας.

Ζητείται σύμβουλος για την πώληση της ΕΥΑΘ

Προχωρεί η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε χθες την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου που θ’ αποτιμήσει την εύλογη αξία της εταιρείας στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για το έργο μέχρι 9 Δεκεμβρίου 2013. Το ύψος της αμοιβής δεν θα ξεπεράσει τα 150.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) για δουλειά περίπου ενός μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πουλάει μέχρι το 74% των μετοχών της εταιρείας, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει δύο επενδυτικά σχήματα από τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Μετά τις 5 Δεκεμβρίου η ψήφιση του φόρου ακινήτων

Νομοτεχνικά προβλήματα δεν επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να καταθέσει το σχέδιο νόμου για τον φόρο των ακινήτων το 2014, πριν από τις 5 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα με την τρόικα, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βασικότερο όλων είναι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων, ενώ σημαντικό «αγκάθι» είναι και ο εντοπισμός των διαρθρωτικών μέτρων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να γίνει δεκτό το τελευταίο σχέδιο που παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν περικοπεί κατά 200 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των αγροτεμαχίων.