ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ε.Ε. τον Μάρτιο στην Αθήνα

Στην Αθήνα ενδέχεται να βρεθούν στις 7 και 8 Μαρτίου οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Πόλεων. Δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, που έχει λάβει το χρίσμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ιδιαίτερα πιθανή είναι αυτή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ μία ημέρα πριν θα έχει οριστικοποιηθεί ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυξημένες πιθανότητες εμφανίζουν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ και ο Γκι Φερχόφσταντ για λογαριασμό της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών. Στη συνδιάσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Γ. Σγουρός, θα μετάσχουν 800 σύνεδροι, αλλά η παρουσία των τριών υποψηφίων –στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές– είναι βέβαιο πως θα κλέψει την παράσταση, δίνοντας την ευκαιρία ενός άτυπου debate.

Τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ θα είναι τα συνολικά οφέλη για τον όμιλο Βιοχάλκο από την αναδιάρθρωση του δανεισμού των 5 θυγατρικών με τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα. Το σημερινό μέσο επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται στο 6% με 6,5%, ενώ με την έκδοση των νέων κοινοπρακτικών δανείων το κόστος δανεισμού θα μειωθεί κατά 100 μονάδες βάσης ή 1%. Σε επίπεδο διαγωνισμών η Βιοχάλκο διεκδικεί μέσω των Ελλ. Καλωδίων την ανάληψη μέρους κατασκευής της υποθαλάσσιας σύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ, ενώ τα Σωλ. Κορίνθου με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 80 εκατ. ευρώ διεκδικούν σημαντικό κομμάτι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Ο ΕΟΤ φεύγει από το Τόκιο

Τέλος μπαίνει στην πολύχρονη παρουσία του ΕΟΤ στην Ιαπωνία καθώς κλείνει, όπως είχε αποφασιστεί, το γραφείο του στο Τόκιο. Με απόφαση του γ.γ. του ΕΟΤ Πάνου Λειβαδά, απεστάλησαν 50.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων κατάργησης του γραφείου. Με άλλη απόφαση, εγκρίθηκε η πληρωμή 47.150 ευρώ για ένα δεκαοκτασέλιδο ένθετο. Το ένθετο, όπως αναφέρει, προβάλλει τουριστικά την Ελλάδα σε ειδική έκδοση που ήταν προγραμματισμένη η διανομή της μαζί με το National Geographic Γερμανίας γι’ αυτό τον μήνα. Αλλες 18.000 ευρώ θα δοθούν με απόφαση του γ.γ. για προβολή στη Γερμανία μέσω της ανάρτησης διαφημίσεων στις ιστοσελίδες της Unister Media Gmbh για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η ευρωπαϊκή πολυκατοικία χρειάζεται… κανονισμό

Με πολυκατοικία η οποία λειτουργεί χωρίς κανονισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Αναφερόμενος στο έλλειμμα που υπάρχει από το γεγονός ότι υφίσταται νομισματική ένωση χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει οικονομική και κοινωνική ένωση, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν κανονισμό πολυκατοικίας, κάτι που επιδιώκουμε τώρα». Αλλοι βεβαίως μπορεί να υποστηρίζουν ότι η «πολυκατοικία» μοιάζει μερικές φορές με «Πύργο της Βαβέλ» ή ότι έχει διαχειριστή –τη Γερμανία– αλλά με πολλές εξουσίες.

Δεκέμβριος, ο μήνας των… διαπραγματεύσεων

Το έχει ο… μήνας, όπως φαίνεται. Το 2013 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία μία μαραθώνια διαπραγμάτευση οδεύει προς ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Πέρυσι, το φλέγον ζήτημα ήταν το χρέος. Ο έλεγχος της τρόικας είχε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου κι ενώ όλοι προέβλεπαν ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα, τελικά χρειάστηκε να αποφασιστεί η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων και να εκτελεστεί σε χρόνο-ρεκόρ, ώστε να επέλθει συμφωνία λίγο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Φέτος, το θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014 και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων. Ο έλεγχος ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου, για να διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει συμφωνία επί αυτών των ζητημάτων μέσα στον Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε τα Χριστούγεννα του 2014 να είναι πιο ήρεμα.