ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το 32,3% της Forthnet ελέγχει η Wind Hellas

Στην απόκτηση συμμετοχής στη Forthnet στο όριο που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την καταστατική μειοψηφία βρίσκεται η Wind Hellas. Η διοίκηση της τελευταίας ενημέρωσε χθες τις χρηματιστηριακές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) αλλά και τη διοίκηση της Forthnet, ότι η Wind Hellas βρίσκεται πίσω από τις αγορές μετοχών Forthnet που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επίσης η Wind Hellas γνωστοποίησε στους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι η άμεση και έμμεση συμμετοχή της στη Forthnet ανέρχεται σε 32,3%.

Στελέχη της Wind Hellas ανέφεραν χθες ότι με τις αγορές μετοχών Forthnet ολοκληρώνεται η πρώτη φάση εισόδου της επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της ανταγωνίστριας εταιρείας.

Σημείωναν δε ότι οι αγορές μετοχών ενδεχομένως να συνεχιστούν, αλλά με μικρότερη ένταση, ενώ πρόθεσή τους είναι η συμμετοχή της Wind στη Forthnet να μην ξεπεράσει το 33,34%, δηλαδή την καταστατική μειοψηφία σε μια ανώνυμη εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η Wind Hellas απέκτησε εμμέσως (μέσω της κυπριακής εταιρείας Zesmero Ltd) το περασμένο καλοκαίρι το 27% της Forthnet, ενώ τις τελευταίες ημέρες μέσω αγορών από το Χ.Α., αύξησε τη συμμετοχή της στο 32,3%.

Η επόμενη πράξη ελέγχου της επιχείρησης αναμένεται να διεξαχθεί στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

Η τελευταία, από το καλοκαίρι του 2012, επιζητεί την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών κατά 30 εκατ. ευρώ, ως βασική προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση του υπέρογκου δανεισμού της.

Μέχρι τώρα ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), είχε αρνηθεί να συνεισφέρει νέα κεφάλαια κυρίως λόγω οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα μας. Τώρα που οι συνθήκες αλλάζουν και προκειμένου να μη χάσουν τον έλεγχο της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, οι Αραβες επενδυτές στη Forthnet φέρονται αποφασισμένοι να συνεισφέρουν τα 12 εκατ. ευρώ που τους αναλογoύν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης 10 εκατ. ευρώ πρέπει να συνεισφέρει η Wind Hellas, ενώ τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, η Wind Ηellas, που στο παρελθόν είχε προσφέρει 200 εκατ. ευρώ για τη εξαγορά του τηλεπικοινωνιακού κλάδου της Forthnet, τώρα δείχνει να μη βιάζεται και είναι διατεθειμένη να συνυπάρξει για ένα διάστημα με τους Αραβες μετόχους.