ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Συνεχίστε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις»

Συστάσεις προς τους Ελληνες πολίτες, αλλά κυρίως προς την ελληνική κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις απηύθυνε χθες ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Ερωτηθείς χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κοινοτικός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν είναι επίκαιρο το ερώτημα, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα σήμερα είναι να επιτευχθεί εξυγίανση και προσαρμογή και να πετύχει το πρόγραμμα του 2014». Και συμπλήρωσε: «Σημαντικό είναι να μη χαλαρώσετε τις προσπάθειες».

Ο ίδιος, πάντως, διαπίστωσε πρόοδο της Ελλάδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο και για σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ. Από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας. «Η ανησυχία, η αγωνία, ο θυμός των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης από εξτρεμιστικά, δημαγωγικά πολιτικά κόμματα», επισήμανε. Αναφερόμενος στα μείζονα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική προεδρία, ο Γάλλος επίτροπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τραπεζική ένωση, η διαπραγμάτευση για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος μάλιστα μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί για το θέμα αυτό με τον Β. Σόιμπλε. «Είμαι ανοιχτός σε συμβιβασμούς, αρκεί να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση», δήλωσε. Ο κ. Μπαρνιέ επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, ενώ υποστήριξε με θέρμη τη θέσπιση ενός ταμείου εξυγίανσης, έτσι ώστε σε περίπτωση πτώχευσης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, να μη θίγονται οι καταθέτες. Εμφαση έδωσε επίσης στη δυνατότητα που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. για έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό, λέγοντας ότι οι τράπεζες αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμό σε 9 εκατ. πολίτες.