ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: «Πρέπει να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη»

imports_600_5

  
Αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η άνοδος δεν προκύπτει αυτόματα, επειδή φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, καθώς μια οικονομία μικρή, όπως η δική μας, μπορεί να παραμείνει καθηλωμένη στον πάτο για χρόνια».

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των όποιων πρακτικών προτάσεων για βελτίωση της ρευστότητας αναπόφευκτα απομειώνεται επειδή η οικονομία εξακολουθεί να κουβαλάει «βαρίδια που δεν μας αφήνουν να τρέξουμε». Και τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν:

• Η μεταφορά πόρων από την ιδιωτική οικονομία στη δημόσια και χρεών από τη δημόσια στην ιδιωτική.

• Η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων.

• Η φορολογία στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, αντί στο εισόδημα και στα κέρδη.

• Η διατήρηση ενός πολύπλοκου, διαρκώς μεταβαλλόμενου, και μη ανταγωνιστικού σε σύγκριση με την Ευρώπη, φορολογικού συστήματος.

• Η εφαρμογή πολιτικών που αποθαρρύνουν την αποταμίευση και στηρίζουν το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε, τέλος, ότι για να αντιμετωπιστεί μακρόπνοα το τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, προέχει να βγει η χώρα πειστικά και οριστικά από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να εξαλείψει τις αμφιβολίες για το μέλλον της και να αποκτήσει μια μόνιμη αναπτυξιακή δυναμική, κάτι που προϋποθέτει άνοιγμα των αγορών και μείωση του κράτους.