ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ινδικός κολοσσός Oil and Natural Gas αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

29s21india
indiaeksoryksi

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας αναζητεί ο ινδικός κολοσσός Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία της Ινδίας στους τομείς της εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη βάσει κεφαλαιοποίησης, εταιρεία του ινδικού χρηματιστηρίου. Μια ομάδα 27 στελεχών από όλα τα τμήματα της εταιρείας βρέθηκε στην Αθήνα για να βολιδοσκοπήσει την εγχώρια ενεργειακή αγορά, επικεντρώνοντας στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Συνοδευόμενη από τον Ινδό πρέσβη Τσεουάνγκ Τοπντέν, η πολυπληθής ομάδα της ONGC μέσα σε δύο 24ωρα είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις διοικήσεις ενεργειακών εταιρειών της χώρας, όπως τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, τη Motor Oil και την Energean Oil.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Invest in Greece και σε κυβερνητικό επίπεδο συναντήσεις έγιναν με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και τον αρμόδιο για ξένες επενδύσεις υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Οπως προκύπτει τόσο από κυβερνητικές πηγές όσο και από πηγές των ενεργειακών εταιρειών που ήρθαν σε επαφή με τα στελέχη της ONGC, αυτό που έφερε τους Ινδούς στην Ελλάδα είναι οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ινδία που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, έχει τεράστιες ανάγκες σε ενεργειακές πρώτες ύλες και προσβλέπει στη δυνατότητα παρθένων αγορών, για συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας. Ηρθαν να διαπιστώσουν από κοντά το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της ινδικής αγοράς των 1,2 δισ. κατοίκων.

Κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο ΠΕΚΑ, η πρόεδρος της ΕΔΕΥ κ. Σοφία Σταματάκη παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ONGC για το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των εγχώριων υδρογονανθράκων και ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση αξιοποίησής τους, καθώς και σχέδια συμβάσεων παραχώρησης περιοχών. Για τα αποτελέσματα των ερευνών στο Ιόνιο και στην Κρήτη, ενημέρωσε την επενδυτική ομάδα των Ινδών, εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας PGS. Η συνάντηση ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα, αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ που παραβρέθηκαν σε αυτή, μεταφέροντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εκπρόσωποι της PGS κυρίως για την περιοχή του Ιονίου. Οι Ινδοί επιχείρησαν να βολιδοσκοπήσουν και μέσα από τις επαφές με τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα νέο hub αερίου, δεδομένων των δυνατοτήτων που διανοίγονται από τον κατασκευή του αγωγού Tap. Διερευνητική χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές η επίσκεψη των στελεχών της ONGC στην Αθήνα, καθώς δεν τέθηκε σε αυτή τη φάση τουλάχιστον κάποιο πιο συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση αυτή «θα διανοίξει μια συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ινδία, τόσο για τις κυβερνήσεις, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα». Κατά την προσφώνησή του στη συνάντηση με την ινδική αντιπροσωπεία ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα. «Πρόκειται για μια σημαντική περίοδο για τη χώρα μας ως προς την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με ενδιαφέρουσες προοπτικές για την ενεργειακή ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα γίνεται σημαντικός ενεργειακός παίκτης» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.