ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με αγορές των warrants Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα

s5_ethniki-trap_0405
e8nikh

Τη σταδιακή επαναγορά των δικαιωμάτων αγοράς των τραπεζικών μετοχών (warrants) μέσω δημόσιων προτάσεων προς τους κατόχους τους, σχεδιάζουν Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με στόχο να πετύχουν την ταχύτερη αποδέσμευσή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της ιδιωτικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο και ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τις θεσμικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκρισή τους. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να αποκτήσουν, μέσω δημοσίων προτάσεων, τίτλους warrants (τίτλοι που δίνουν το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών, σε προκαθορισμένη τιμή σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο) και τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants και στη συνέχεια είτε να τις διαθέσουν σε ιδιώτες επενδυτές είτε να τις ακυρώσουν. Σημειώνεται ότι και το ΤΧΣ, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, έχει επίσης τη δυνατότητα να επαναγοράσει, μέσω δημόσιας προσφοράς, τα warrants και εν συνεχεία να διαθέσει σε ιδιώτες τις αντίστοιχες μετοχές. Η διοίκηση του ΤΧΣ επίσης εξετάζει τις σχετικές δυνατότητες και θα κινηθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, καθώς μετά την αύξηση κεφαλαίου το 65% των μετοχών της βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, η επιτάχυνση της εξόδου από το ΤΧΣ αποτελεί βασική προτεραιότητα για τις διοικήσεις των άλλων συστημικών τραπεζών. Η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και η προοπτική επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας ένα μεγάλο «παράθυρο» ευκαιρίας για τη γρηγορότερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συστημικές τράπεζες, μαζί με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής που είναι σε εξέλιξη, θα έχουν συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. ευρώ σε κεφάλαια αλλά και ρευστότητα. Κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδιανόητο λίγους μήνες πριν.

Την ευκαιρία αυτή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και η κυβέρνηση: όσο πιο γρήγορα επιστρέψουν οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια, τόσο γρηγορότερα θα απελευθερωθούν τα κεφάλαια από το ΤΧΣ τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για άλλους σκοπούς.

Η ώρα της Εθνικής

Την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαΐου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο θα «κλείσει» 1-2 ημέρες μετά, ενώ μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της τράπεζας, η αύξηση θα έχει ολοκληρωθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες, επιτελείο της τράπεζας πραγματοποίησε εκδηλώσεις για την παρουσίαση της αύξησης σε Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Παρίσι και Λονδίνο. Αύριο Δευτέρα ολοκληρώνονται οι σχετικές παρουσιάσεις. Σε διάστημα λίγων ημερών το επιτελείο της Εθνικής συναντήθηκε με περίπου 120 εκπροσώπους θεσμικών χαρτοφυλακίων που αποτυπώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση. Σημειώνεται ότι Goldman Sachs International και Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών.

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε το σύνολο της έκδοσης να διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ξένους επενδυτές, καθώς αν πραγματοποιούνταν προσφορά και σε Ελληνες επενδυτές θα έπρεπε να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα της αύξησης. Ωστόσο, σύμφωνα με χρηματιστηριακές εταιρείες όσοι εγχώριοι επενδυτές ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι. Το βιβλίο προσφορών θα «κλείσει» στο τέλος της εβδομάδας και με βάση τις προσφορές των επενδυτών θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στη συνέχεια, το Σάββατο 10 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.