ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν πωλούνται προς το παρόν Efg Eurolife, Εθνική Ασφαλιστική

Δεν πωλούνται προς το παρόν Efg Eurolife, Εθνική Ασφαλιστική

Αλλαγή πλεύσης για τα σχέδια πώλησης της Eurolife και της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται ότι σηματοδοτεί η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, αλλά και η επικείμενη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας. Το σύνθημα που δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «διακράτηση» και οι εξελίξεις συνηγορούν ότι το επόμενο ραντεβού θα είναι πλέον το φθινόπωρο με τον έλεγχο των στρες τεστ που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που ενδεχομένως προκύψουν. Το πλάνο πώλησης ασφαλιστικών εταιρειών από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους εξαντλείται πλέον στην πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, η συμφωνία για τη μεταβίβαση της οποίας, φαίνεται ότι θα κλείσει έως τα τέλη Μαΐου.

Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank φαίνεται ότι εξασφάλισαν περίοδο χάριτος για την πώληση των θυγατρικών τους Εθνική Ασφαλιστική και Efg Eurolife και με την αίρεση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ. Η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής φαίνεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από διαπραγμάτευση με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού να έχει εξαιρέσει την πώληση της Ασφαλιστικής από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος, οδηγώντας στην επικράτηση της άποψης ότι η μεγαλύτερη ασφαλιστική αλλά και η μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου, αποτελεί βασικό βραχίονα του ομίλου της Εθνικής. Στην απόφαση βάρυνε το γεγονός της επανόδου της εταιρείας σε κερδοφορία, τη στιγμή μάλιστα που μια ενδεχόμενη απόπειρα πώλησης δεν θα απέφερε σημαντικά έσοδα στον όμιλο. Η επιμονή της Εθνικής να εξαιρέσει την ασφαλιστική εταιρεία εκτός του πλάνου πωλήσεων, δεν είναι τυχαία. Οι αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα συμπληρωθούν με τις αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης εντός του φθινοπώρου, είναι σαφές ότι, είναι αυτές που οδηγούν πλέον τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο.

Αντίστοιχα ήταν τα επιχειρήματα στην προσπάθεια αποτροπής πώλησης της Efg Eurolife, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή κερδοφορία, ενισχύοντας σταθερά τα αποτελέσματα του ομίλου όλα τα χρόνια, από την ίδρυσή της. Η προσέλκυση ισχυρών επενδυτών στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε ο όμιλος της Eurobank, θωρακίζει την παρουσία της ασφαλιστικής εταιρείας, που αποτελεί αιμοδότη κερδοφορίας και οι νέοι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την παραμονή της Eurolife στον όμιλο. Μοναδική εξαίρεση συνιστά η Αγροτική Ασφαλιστική, με τη διοίκηση του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς να έχει δρομολογήσει την πώλησή της εδώ και αρκετούς μήνες και τις διαπραγματεύσεις να καταλήγουν στο τέλος Μαΐου. Η Tράπεζα Πειραιώς περιορίζει την παρουσία της στον ασφαλιστικό κλάδο στη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και γενικών ασφαλίσεων, έχει προχωρήσει σε αποκλειστικές συμφωνίες έως το 2017 και 2019 με την ολλανδική ING και τη γερμανική Ergo αντίστοιχα.

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, βλέποντας τις πωλήσεις του να συρρικνώνονται, δεν αποτελεί πλέον το «μαύρο πρόβατο» για τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων, που αντιμετώπιζαν μέχρι πρόσφατα την ύπαρξη των θυγατρικών τους, ως πηγή κεφαλαιακής αφαίμαξης. Η επαναφορά του κλάδου γενικών ασφαλίσεων σε κερδοφόρο τροχιά, κυρίως λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων στον κλάδο του αυτοκινήτου, η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υγείας λόγω της κρίσης και των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλάζουν τα δεδομένα και τις σχέσεις τραπεζών και ασφαλιστικών, ενισχύοντας τους μέχρι σήμερα χαλαρούς δεσμούς τους. Το ισχυρό ενδιαφέρον τροφοδοτεί το αναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς του κλάδου ζωής, που προεξοφλείται μέσω των Επαγγελματικών Ταμείων, οι προτάσεις για την ανάπτυξη των οποίων περνάνε μέσα από τη μεταβίβαση πόρων από την επικουρική σύνταξη, ενώ σταδιακά προεξοφλείται και η ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της αμιγώς δηλαδή ιδιωτικής ασφάλισης.