ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο στόχαστρο ξένων ξενοδοχειακών ομίλων η διαχείριση και ανάπτυξη εγχώριων μονάδων

Στο στόχαστρο ξένων ξενοδοχειακών ομίλων η διαχείριση και ανάπτυξη εγχώριων μονάδων

«Απόβαση» επιχειρούν στη χώρα μας διεθνείς ξενοδοχειακοί όμιλοι συνάπτοντας συνεργασίες με υφιστάμενες ή υπό ανάπτυξη ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς. Οι συνεργασίες συνίστανται κατά κύριο λόγο στην ανάθεση της διαχείρισης αλλά και στην ένταξη των ελληνικών μονάδων ως ανεξάρτητων μελών στο χαρτοφυλάκιο των ομίλων. Παράλληλα, διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για την υλοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό. Η πλέον πρόσφατη συμφωνία προέκυψε από τον όμιλο Preferred Hotel and Resorts, ο οποίος ανακοίνωσε από το Σικάγο των ΗΠΑ την ένταξη της πολυτελούς μονάδας Crystal Energy Resort, που βρίσκεται στην Αγία Πελαγία Κρήτης, στο χαρτοφυλάκιο των 650 ανεξάρτητων μελών-ξενοδοχείων του. Το ελληνικών συμφερόντων ξενοδοχείο με δυναμικότητα 70 σουιτών αποτελεί μέρος του τουριστικού συγκροτήματος Out of the Blue, Capsis Elite Resort. Εξάλλου, ο επενδυτικός όμιλος Portfolio International Holding Limited, που θέλει να υλοποιήσει σύνθετη τουριστική επένδυση στην Ιθάκη, η οποία περιλαμβάνει έξι ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δημοσιοποίησε συμφωνία του για την ανάθεση της διαχείρισης των μονάδων στις διεθνείς αλυσίδες Setai Hotels and Resorts, Rosewood Hotel and Resorts και Rotana Hotels.

H Dolphin Capital Investors έχει κλείσει συμφωνία με τη Ηilton Hotels and Resorts για την ανάθεση της διαχείρισης ξενοδοχείου που πρόκειται να κατασκευάσει στο Λασίθι της Κρήτης –ως μέρος σύνθετης τουριστικής επένδυσης– στην αλυσίδα Waldorf του διεθνούς ομίλου. Σε άλλη σύνθετη τουριστική επένδυση που θα πραγματοποιήσει στην Κέα, πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του ξενοδοχείου στην Aman Resort. Eπίσης, η DCI θα ανοίξει το καλοκαίρι την πρώτη μονάδα της Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι. Παράλληλα, συμφωνίες συνεργασίας έχει κλείσει για την ανάθεση της διαχείρισης ξενοδοχείων που θα κατασκευάσει μελλοντικά με τον ινδικό όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Oberoi Hotels and Resorts και τη Chedi Hotels.

Επιπλέον, η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group, ένας όμιλος με 1.340 ξενοδοχεία σε λειτουργία και ανάπτυξη σε 105 χώρες, αποφάσισε να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε σύμβαση franchise με την οικογένεια Γενιατάκη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, που βρίσκεται στη περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Το ξενοδοχείο θα μετονομασθεί από το 2016 σε Radisson Blu Beach Resort.

Στο μεταξύ, η Ιntercontinental έπειτα από 30 χρόνια παρουσίας της στην Αθήνα αποφάσισε να επεκτείνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Θα αναλάβει τη διαχείριση ξενοδοχειακής μονάδας που πρόκειται να κατασκευάσει στη Σαντορίνη η Aθήναιον Α.Ε., η οποία είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία του Intercontinental και στην Αθήνα. Το νέο ξενοδοχείο θα πάρει τη θέση παλιάς ιδιόκτητης μονάδας της Aθήναιον Α.Ε. και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε δύο με τρία χρόνια. Επεκτατικά σχέδια για τον ελληνικό προορισμό και ειδικότερα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει και η Sheraton του ομίλου της Starwood Hotels and Resorts, καθώς αναζητά μονάδες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της για την ανάληψη της διαχείρισης. Επιπροσθέτως, την επαναφορά της στην αθηναϊκή αγορά επιθυμεί και η Ledra Marriott. Την επέκτασή τους στον ελληνικό προορισμό σχεδιάζουν και ξένοι tour operators. Για παράδειγμα, η γερμανική Der Touristik, που ελέγχει επτά ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας, προβλέπει μέσα στην επόμενη τριετία να φθάσει τις δεκαπέντε.

Η αύξηση και η αναγνώριση της σημαντικότητας του τουρισμού στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται για τον ελληνικό προορισμό τα επόμενα χρόνια και με την ομαλοποίηση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, οδήγησαν στην αφύπνιση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τουρισμό μας και τις υποδομές του, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης. Επίσης, σημειώνει ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος λειτουργεί καταλυτικά στην απόφαση σημαντικών τουριστικών επενδυτών και ομίλων να επενδύσουν στη χώρα μας. Πλέον, εκδηλώνεται σοβαρό ενδιαφέρον από ομίλους που αποσκοπούν στη δημιουργία και ανάπτυξη προϊόντων και προορισμών, σε βάθος χρόνου.