ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαγνήτης για τους ξένους επενδυτές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών

07s21omologatrap
graf1--2

Κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και ομολογιακών εκδόσεων, οι συστημικές τράπεζες, ενισχύοντας αποφασιστικά την κεφαλαιακή βάση και τη ρευστότητά τους. Πρόκειται για εξέλιξη που μόλις λίγους μήνες πριν θα θεωρούνταν αδιανόητη.

Εξίσου εντυπωσιακή ωστόσο είναι και η αναβάθμιση της ποιότητας των επενδυτών που «αγοράζουν» Ελλάδα. Στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας συμμετείχαν σχεδόν αποκλειστικά hedge funds τα οποία αναζητούν μια γρήγορη απόδοση και θεωρούνται ως ευκαιριακοί επενδυτές. Στις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες εβδομάδες Πειραιώς, Alpha και Eurobank καταγράφηκε μια εντυπωσιακή επιστροφή παραδοσιακών θεσμικών χαρτοφυλακίων που διακρίνονται για τον μεγαλύτερο επενδυτικό τους ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pimco, που διαχειρίζεται κεφάλαια σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, και η οποία σπάνια πραγματοποιεί επενδύσεις σε μετοχές συγκαταλέγεται μεταξύ των επενδυτών που τοποθέτησαν τα περισσότερα χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Η μεγάλη επιστροφή των ξένων -που αποτυπώνεται και στην ισχυρή άνοδο κατά 20% του Γενικού Δείκτη το τελευταίο 12μηνo- αποδίδεται στην ισχυρή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά αποτελούν ισχυρούς πόλους έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, πέραν της γενικότερης βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα, «μαγνήτη» για τους ξένους αποτελούν οι μεγάλες αποδόσεις που αποκόμισαν όσοι συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού. Στην περίπτωση της Alpha Bank η απόδοση για τους μετόχους ξεπερνά το 400%, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς η απόδοση των μετόχων που μετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση ξεπερνά το διόλου ευκαταφρόνητο 60%, δηλαδή 3 φορές υψηλότερο της απόδοσης του Γενικού Δείκτη.

Αναλυτικότερα, κάθε μέτοχος που αγόρασε μια μετοχή της Alpha Bank στην τιμή των 0,44 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης απέκτησε δωρεάν έναν τίτλο warrant. Σήμερα η αξία της μετοχής διαμορφώνεται στα 0,69 ευρώ ενώ το warrant διαπραγματεύεται στα 1,66 ευρώ. Ετσι η αρχική επένδυση των 0,44 ευρώ έχει σήμερα τρέχουσα αξία 2,35 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση 434%. Δηλαδή αν κάποιος συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha με 2.000 ευρώ, σήμερα η αξία της επένδυσής του ξεπερνά τις 10.000 ευρώ!

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής, που είναι σε εξέλιξη, στηρίζεται στην πεποίθηση ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, τότε οι τράπεζες θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις ειδικά σε όσους τοποθετηθούν στα σημερινά ελκυστικά επίπεδα τιμών.

Το πλέον σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποκατάσταση της ικανότητάς τους να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.