ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Αθήνας-Αραβικών Εμιράτων σε ενέργεια, Ελληνικό

Συνεργασία Αθήνας-Αραβικών Εμιράτων σε ενέργεια, Ελληνικό

Μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία εξέπεμψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αφορμή τη διυπουργική συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, δήλωσε ότι η χώρα του ήθελε να γίνει αυτή η μεικτή Επιτροπή στην Ελλάδα, ώστε να στείλει ένα μήνυμα «ξεκάθαρο» και «θετικό» και να δείξει τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Κύκλοι του ΥΠΕΞ, που χαρακτήριζαν το κλίμα της διυπουργικής εξαιρετικό, έκαναν λόγο για μεγάλη επενδυτική διάθεση από την πλευρά των Αράβων.

Στη διάρκεια της διυπουργικής υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο και Ζαγέντ Αλ Ναγιάν συμφωνία αμοιβαίας προώθησης και προστασίας των επενδύσεων. Την υπογραφή της συμφωνίας αυτής τη θεωρούν πολύ σημαντική τα Εμιράτα, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε μια ξένη χώρα, επειδή δίνει τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στη διαιτησία. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, με τη συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων και τη συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας που είχε υπογραφεί στην προηγούμενη διυπουργική, έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες νομικό πλαίσιο «που διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις». Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε επίσης ότι επιδιώκει, ώς το τέλος του εξαμήνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες των Εμιράτων. Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες:

Πρώτον, ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπου Ντάμπι TAQA που αφορά κυρίως τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεύτερον, συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην κρατική εταιρεία του Ντουμπάι Al Maabar και τη Lamda Development S.A. με αντικείμενο την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στη συμφωνία αυτή έκανε ειδική αναφορά ο σεΐχης Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, τόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, όσο και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που δόθηκε ευκαιρία στα Εμιράτα να επενδύσουν στην παλιά έκταση στο Ελληνικό. Είναι ένα μεγάλο έργο που θα κοστίσει περίπου 6 δισ. ευρώ και όταν θα είναι έτοιμο, θα δώσει ευκαιρία για απασχόληση σε 50.000 άτομα», είπε στον κ. Παπούλια. Εξάλλου, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της διυπουργικής ο διευθύνων σύμβουλος της Al Maabar, Γιουσίφ Αλ Νοβάις, χαρακτήρισε το Ελληνικό μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο.