ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές υπερκάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές υπερκάλυψαν την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Στην αύξηση μετείχαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως όπως BlackRock, Pimco, York Capital, Fidelity, Norges Bank, Τζ. Σόρος, καθώς και η κρατική αρχή του Αμπου Ντάμπι, πιστοποιώντας την ολική επαναφορά της χώρας και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Αργά χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΤΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία και το μέγεθος της ζήτησης για την αύξηση. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στα 2,2 ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,24 της λογιστικής αξίας της Εθνικής. Πρόκειται για αποτίμηση υψηλότερη των αυξήσεων που πραγματοποίησαν οι άλλες συστημικές τράπεζες και αποτυπώνει τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών και της ζήτησης που οδηγούν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές. Σημειώνεται ότι το σύνολο της αύξησης διατέθηκε σε ξένους επενδυτές.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα για την αποδέσμευσή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μετά την έκδοση των νέων μετοχών το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί στο 57% από 84% σήμερα. Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Δεδομένου ότι το 84% των μετοχών (πριν από την αύξηση) βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ η έγκριση της αύξησης θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με την Εθνική μέσω της αύξησης επιτυγχάνονται:

• Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση της τράπεζας, δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει τη διασπορά των μετοχών, πραγματοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

• Βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

• Ενίσχυση της θέσης της ΕΤΕ στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διάθεση ομολογιακής έκδοσης συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ.