ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνει τα μέχρι τώρα κέρδη για το 2014 το Χ.Α.

Χάνει τα μέχρι τώρα κέρδη για το 2014 το Χ.Α.

Απώλεσε σχεδόν όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς το χρηματιστήριο. Μετά τη χθεσινή, τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση με ημερήσιες απώλειες 2,27%, ο Γενικός Δείκτης από τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έως και χθες εμφάνισε οριακά κέρδη 0,16%. Κυρίαρχο λόγο στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων διαδραματίζει η ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται αύξηση των σταθμίσεων των τραπεζών, η προσθήκη της Eurobank και η πιθανή διαγραφή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ηδη χθες η Morgan Stanley ανακοίνωσε τη συμμετοχή της μετοχής της Eurobank στους δείκτες MSCI large Cap και MSCI Standard.

Βραχυπρόθεσμα, η αφορμή των έντονων διακυμάνσεων πρέπει να αναζητηθεί στη λήξη των παραγώγων μηνός Μαΐου, την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθεί και ο παράγοντας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

O βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.164,59 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.150,01 μονάδες όταν υποχωρούσε έως και 3,50%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 170,20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 3,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν την αξία των πακέτων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 2,36 %. Μόνο η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε κέρδη στον Ftse Large 25 κλείνοντας στα 2,630 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,54%. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι μετοχές Frigoglass (-7,65%), Τιτάν (-4,98%), ΜΕΤΚΑ (-4,32%) και Motor Oil (-4,25%).