ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαμηλότερο το κόστος δανεισμού για εισηγμένες με εκδόσεις ομολόγων

s20_omologa-ekdosi_1305
xrhmatisthri_4--2

Αποκλιμακώνεται καθημερινά το κόστος δανεισμού για τράπεζες και επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου που προχώρησαν σε διεθνείς εταιρικές εκδόσεις μέσα στο 2014. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά μία 4ετία που δανείζονταν με απαγορευτικά επιτόκια που έφθαναν μέχρι το 8,5% – 9% στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να δανείζονται κοντά στα επιτόκια των μεγάλων διεθνών βιομηχανιών. Ηδη οι αποδόσεις των ομολογιών κινούνται χαμηλότερα του 5% κατά μέσο όρο για τις 5 διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις των εισηγμένων με τις οποίες αντλήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως εξηγούν διαχειριστές χαρτοφυλακίων, όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική εικόνα της χώρας τόσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ωφελούνται από χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Παράλληλα πυκνώνουν οι επαφές ξένων τραπεζικών ομίλων με εισηγμένες του FTSE 25 να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα στη διάρκεια του 2014. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεχθεί κρούση για διεθνή ομολογιακά δάνεια ο όμιλος Μυτιληναίου, η Jumbo, η Folli Follie Group και σχεδόν το σύνολο των 25 εισηγμένων του δείκτη FTSE-25. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν χθες ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διαδικασία έκδοσης και τιμολόγησης για το διετές δολαριακό ευρωομόλογο, ύψους 400 εκατ. αμερικανικών δολαρίων, με σταθερό επιτόκιο 4,625%.

Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε το 1,4 δισ. αμερικανικά δολάρια, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σχολιάζοντας την έκδοση, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης ευρωομολόγου στην ιστορία της εταιρείας επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της επιχείρησης». Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, «η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μείγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια. Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας, αποδεικνύουν τη δυνατότητα της εταιρείας να διευρύνει περαιτέρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης. Η Motor Oil θα είναι η επόμενη εισηγμένη που λαμβάνει τη σκυτάλη για διεθνή ομολογιακή έκδοση. Οπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, προτίθεται να αντλήσει συνολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ μέσω προσφοράς ομολογιών (Senior Notes) πενταετούς διάρκειας με τοκομερίδιο (coupon) σταθερού επιτοκίου.

Γενικός συντονιστής (Global Coordinator) της έκδοσης είναι η HSBC Bank plc, ενώ η Alpha Τράπεζα Α.Ε., η Citigroup Global Markets Limited, η Credit Suisse Securities (Europe) Limited, η HSBC Bank plc, η Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έχουν οριστεί διαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Book-runners).

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και γενικότερους εταιρικούς σκοπούς. Η Motor Oil θα εξοικονομήσει 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την έκδοση 5ετούς ομόλογου, προβλέπει η UBS σε χθεσινή της έκθεση. Η UBS υποστηρίζει πως η Motor Oil θέλει να εκμεταλλευτεί τον ρυθμό των χαμηλών επιτοκίων για τις ελληνικές εισηγμένες. Δεδομένου του 8% που πληρώνει αυτή τη στιγμή η Motor Oil για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως με ένα επιτόκιο στο 4,5% η ελληνική εταιρεία θα μειώσει τον συνολικό τόκο που καταβάλλει κατά 100 μονάδες βάσης και θα εξοικονομήσει 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο.