ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες η νέα πρόκληση για το ΤΧΣ

Η ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες η νέα πρόκληση για το ΤΧΣ

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί την επόμενη, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ΤΧΣ ήδη εξετάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου να αξιοποιηθούν ταχύτερα οι μετοχές που βρίσκονται δεσμευμένες στο πλαίσιο των warrants.

Στόχος

Στόχος είναι η ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιώτες, κάτι που αναφέρεται ρητά και στο μνημόνιο, και το ΤΧΣ θα επιδιώξει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργεί η διαφαινόμενη επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν ολοκληρωθεί η επιστροφή των συστημικών τραπεζών στους ιδιώτες τότε το ΤΧΣ θα μπορέσει να επιστρέψει νωρίτερα μέρος των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Διάχυτη ικανοποίηση επικρατεί στο ΤΧΣ μετά την εξαιρετική επιτυχία των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική άντλησαν 8,3 δισ. ευρώ κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 5,8 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το σύνολο των αυξήσεων καλύφθηκε από ιδιώτες, ενώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, του περασμένου καλοκαιριού, η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφώθηκε μόλις στο 10%. Το ΤΧΣ είχε τοποθετήσει περίπου 25 δισ. ευρώ και οι ιδιώτες επενδυτές 3 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ ήδη ανακτά το σύνολο των κεφαλαίων που διέθεσε στην Alpha (3,96 δισ.) και την Πειραιώς (6,8 δισ. ευρώ) καθώς και σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε στην Εθνική και την Eurobank.

Η αξία των συμμετοχών

Σήμερα η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες φτάνει τα 15 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν τα 11,5 δισ. ευρώ που διατηρείται ως κεφαλαιακό απόθεμα τότε το ΤΧΣ μπορεί να επιστρέψει στο Δημόσιο σε σχετικά σύντομο χρόνο πάνω από 26 δισ. ευρώ. Οπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου με αφορμή την ΕΤΕ: «η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής υποδηλώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Με την κομβικής σημασίας ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου ανακεφαλαιοποιήσεων οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν συνολικά κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εισροή αυτών των σημαντικών κεφαλαίων διευρύνει την επενδυτική βάση του τραπεζικού συστήματος και διασφαλίζει τη σταθερότητά του, διατηρώντας στο ακέραιο τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους 11,5 δισ. ευρώ».