ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Farmers Republic επεκτείνεται στις αγορές Ε.Ε. και Ελβετίας

Η Farmers Republic επεκτείνεται στις αγορές Ε.Ε. και Ελβετίας

Η… «Δημοκρατία των Αγροτών» εγκαθιδρύεται και εκτός Ελλάδας. Ο λόγος για την ιδιωτική στεγασμένη αγορά «Farmers Republic», η οποία ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στην Ευρώπη με δύο τρόπους. Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η αποστολή προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αρκετά ανταγωνιστικό κόστος αποστολής, ενώ μεσοπρόθεσμα προβλέπεται η επέκταση της εταιρείας στην Ελβετία μέσω κοινοπρακτικού σχήματος.

Σχέδια επέκτασης

Τα σχέδια επέκτασης βεβαίως αφορούν και την εγχώρια αγορά, καθώς μες στο καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει η δεύτερη ιδιωτική στεγασμένη αγορά από τη Farmers Republic, πιθανότατα στη Γλυφάδα, ενώ η εταιρεία δέχεται κρούσεις από πολλές περιοχές της περιφέρειας για λειτουργία του επιχειρηματικού αυτού σχεδίου μέσω δικαιόχρησης (franchising). Ειδικότερα, ύστερα από συμφωνία με τις εταιρείες ταχυδρομικών υπηρεσιών DHL και UPS η Farmers Republic θα ξεκινήσει στις επόμενες ημέρες την αποστολή προϊόντων σε πελάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε 11 μάλιστα χώρες της Ε.Ε. η παράδοση των προϊόντων θα μπορεί να γίνεται την επομένη της παραγγελίας σε σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η παράδοση θα γίνεται μέσα σε 3 ημέρες το πολύ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της Farmers Republic, το κόστος αποστολής ενός δέματος βάρους 15 κιλών με αξία 150 ευρώ θα παραδίδεται στην ευρωπαϊκή χώρα την επομένη της παραγγελίας με κόστος 40 ευρώ. Για να καταλάβει κανείς το πόσο ανταγωνιστική είναι αυτή η τιμή, σήμερα η αποστολή στο Λονδίνο ενός καλαθιού προϊόντων μιας άλλης εταιρείας που διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα βάρους 3,04 κιλών και αξίας 27 ευρώ, κοστίζει 26 ευρώ.

Επιπλέον, η Farmers Republic βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία joint venture στην Ελβετία με τοπικό εταίρο για τη χονδρική διάθεση σε πρώτη φάση φρέσκων και τυποποιημένων προϊόντων, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η επέκταση της δραστηριότητας και στη λιανική. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στο Κρυονέρι Αττικής, η εταιρεία αναμένεται τους προσεχείς μήνες να ιδρύσει ανάλογη αγορά και στα νότια προάστια. Το διάστημα αυτό η Farmers Republic διερευνά για τον σκοπό αυτό την αγορά ακινήτων. Επιπλέον, επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Κρήτη, την Πάτρα και τη Ρόδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργασθούν με τη Farmers Republic μέσω franchising, κάτι πάντως που δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια της εταιρείας.

Μεγάλη επισκεψιμότητα

Η μεγάλη επισκεψιμότητα της λαϊκής αγοράς -σύμφωνα με τον κ. Κουτσολιούτσο επισκέπτονται τον χώρο περί τα 10.000 άτομα την εβδομάδα με τους επισκέπτες το Σάββατο να φτάνουν τους 3.500- ώθησε τους ανθρώπους της εταιρείας να αυξήσουν τις ημέρες λειτουργίας της. Ετσι, πλέον η λαϊκή αγορά λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (9 π.μ.-5 μ.μ.) διαθέτοντας προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και κάθε Τετάρτη και Σάββατο (9 π.μ.-5 μ.μ.) διαθέτοντας βιολογικά προϊόντα. Από Δευτέρα έως Σάββατο λειτουργεί το παντοπωλείο όπου διατίθενται περί τους 2.000 κωδικούς βιολογικών και παραδοσιακών τυποποιημένων προϊόντων και σε 24ωρη βάση το ηλεκτρονικό κατάστημα με 650 -μέχρι στιγμής- κωδικούς.

Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά ανέρχονται πλέον σε 45 από 15 που ήταν τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησε η λειτουργία της επιχείρησης.