ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα 413,2 εκατ. τα ομολογιακά δάνεια 9 μικρομεσαίων εισηγμένων

Στα 413,2 εκατ. τα ομολογιακά δάνεια 9 μικρομεσαίων εισηγμένων

Ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 413,2 εκατ. ευρώ έχουν υπογράψει με εγχώριες τράπεζες 9 εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από τις αρχές του έτους. Το άνοιγμα των διεθνών γραμμών πίστωσης μέσα από τις ομολογιακές εκδόσεις των εταιρειών του FTSE Large Cap που κατεγράφησαν στο χθεσινό φύλλο της «Κ», συμπαρασύρει και τις μικρομεσαίες εισηγμένες να δοκιμάσουν την έκδοση ομολογιακών εκδόσεων με προφανή στόχο να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους.

Για παράδειγμα χθες η Mevaco ανακοίνωσε ότι στη γενική συνέλευση του Ιουνίου θα ζητηθεί από τους μετόχους η έγκριση για την έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

Η FG Europe ήταν η πρώτη εισηγμένη στο ξεκίνημα της χρονιάς (10/1/2014) που εκταμίευσε 65 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολογιακών δανείων. Τρεις μέρες αργότερα ακολούθησε η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος αντλώντας κεφάλαια ύψους 2,3 εκατ. ευρώ. Στις 31 Ιανουαρίου 2014 η Dionic είχε ανακοινώσει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ. Στις 3 Φεβρουαρίου η μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία ανακοινώνει τη σύναψη σύμβασης μέσω θυγατρικής για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 430 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε κυρίως με ξένους αναδόχους.

Ο όμιλος Jumbo συνάπτει σύμβαση με ελληνικές τράπεζες στις 12 Φεβρουαρίου για την άντληση 145 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακής έκδοσης.

Ο εκδοτικός οργανισμός Πήγασος ανακοινώνει στις 26/3 την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ και ακολουθεί στις 28 Απριλίου η εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών Revoil, αντλώντας 14 εκατ. ευρώ.

Οσο βελτιώνεται το χρηματιστηριακό κλίμα τον Απρίλιο μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών τόσο πολλαπλασιάζονται και οι εισηγμένες του Mid Cap 40 που υπογράφουν συμβάσεις ομολογιακών δανείων.

Η Μοτοδυναμική -συμφερόντων της οικογένειας Αικατ. Κυριακοπούλου- υπέγραψε σύμβαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η Reds που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση ακινήτων που υπέγραψε ομολογιακό δάνειο 10,4 εκατ. ευρώ (30/4/2014). Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση ΕΛΓΕΚΑ στις 7 Μαΐου γνωστοποίησε την απόφασή της μέσα από τη γενική συνέλευση των μετόχων να εκδώσει ομολογιακό δάνειο μέχρι 46,5 εκατ. ευρώ.

Κυριότεροι λόγοι

Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.

Το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική και γι’ αυτόν τον λόγο από το ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες άρχισαν να εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα. Συμπερασματικά, η φετινή χρονιά ανήκει δικαιωματικά στα εταιρικά ομόλογα και αναμένεται η συνολική αξία τους να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.