ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη Eurobank Properties το χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων του Δημοσίου

Στη Eurobank Properties το χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων του Δημοσίου

Στην Eurobank Properties AEΕΑΠ πέρασε πλέον και τυπικά το χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, βάσει του οποίου τα ακίνητα είναι πλέον μισθωμένα στο ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ολοκληρώθηκε κι επισήμως η σχετική διαδικασία με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων πώλησης και μίσθωσης. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 136.000 τ.μ. περίπου αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τ.μ. περίπου σε υπόγειους χώρους.

Η Eurobank Properties κατέβαλε το ποσό των 145,81 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των ακινήτων, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα ανέρχονται σε 14,05 εκατ. ευρώ. Τα κυριότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου στεγάζουν, μεταξύ άλλων, το υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων (σε ακίνητο επί της οδού Αν. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι), το υπ. Υγείας (επί της Λ. Κηφισίας 39 στο Μαρούσι), τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (στο ακίνητο της Λ. Αλεξάνδρας 173) και το υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (επί της Λ. Μεσογείων 96 στο Γουδί). Τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2013, ωστόσο, η κατακύρωσή του καθυστέρηση, λόγω της απόρριψης του αποτελέσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη συνέχεια και κατόπιν σχετικής αίτησης ανάκλησης της αρχικής απόφασης από το ΤΑΙΠΕΔ, τα όποια νομικά κωλύματα ξεπεράστηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σημειωτέον ότι επιπλέον 14 ακίνητα του Δημοσίου πρόκειται να εισφερθούν και στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, αντί ποσού της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού.

Πλέον, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία δρομολογούν τις επόμενες κινήσεις τους. Ιδίως η Πανγαία δρομολογεί την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων (πιθανώς μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου), προκειμένου να προβεί σε νέες αγορές ακινήτων. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, καθώς αποσκοπεί στη σταδιακή εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α., ίσως και εντός του 2014. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ελκυστική στους υποψήφιους επενδυτές. Ενας ακόμα λόγος είναι και ότι η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την απόκτηση νέων ακινήτων, λόγω της πτώσης των αξιών, η οποία κατά κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών του κλάδου οδεύει προς το τέλος της.