ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τις 4 συστημικές τράπεζες

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τις 4 συστημικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες. Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «CCC+» από «CCC» πριν, ενώ αναβάθμισε σε «σταθερή» την προοπτική (outlook) τους.

Σύμφωνα με την S&P η αναβάθμιση σηματοδοτεί την εκτίμησή της ότι η πιστοληπτική ικανότητα των παραπάνω τραπεζών έχει βελτιωθεί λόγω της πρόσβασης που έχουν στη ρευστότητα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές, των αυξήσεων κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν αλλά και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου, αποτέλεσμα της σταδιακής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Στην ανάλυση του οίκου σημειώνεται ότι ο εγχώριος τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της παρατεταμένης κρίσης, ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών έχει πλέον μειωθεί. Οπως εκτιμά η ελληνική οικονομία οδεύει σε μια σταδιακή εξισορρόπηση και αναμένει το ΑΕΠ να ανακάμψει σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2017.

Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης ότι στις 29 Απριλίου του 2014 η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 2,9 δισ. και στις 8 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή αύξηση 2,5 δισ. Είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο Απρίλιο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. και 1,75 δισ. αντίστοιχα. Ωστόσο τονίζεται ότι παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω το μέγεθος των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών», γιατί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες από δάνεια τα επόμενα χρόνια.