ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποχρεωτικό στρες τεστ για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες το φθινόπωρο

Υποχρεωτικό στρες τεστ για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες το φθινόπωρο

Καυτό καλοκαίρι προοιωνίζεται για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να υποχρεώσει όλες τις εταιρείες του κλάδου, να συμμετάσχουν στο stress test που θα πραγματοποιήσει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (EIOPA) το φθινόπωρο.

Η καθολική συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου σε αντίθεση με το τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες θα «στρεσαριστεί» το 50% του κλάδου, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Ελληνα επόπτη, στην προσπάθειά του να πιέσει τις εταιρείες να προσαρμοστούν στο νέο εποπτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς στο πανευρωπαϊκό στρες τεστ της EIOPA, θα αριθμεί πενήντα περίπου εταιρείες, μεταξύ των οποίων, οι θυγατρικές τραπεζών, οι θυγατρικές πολυεθνικών και φυσικά μικρομεσαίες και μικρές εταιρείες ελληνικών ή ξένων συμφερόντων.

Τα στοιχεία που θα σταλούν εντός του καλοκαιριού, θα αξιολογηθούν από την EIOPA, προκειμένου η άσκηση να έχει ολοκληρωθεί εντός του φθινοπώρου και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο. Των stress test θα προηγηθεί άσκηση προσαρμογής σε περιβάλλον Solvency II, δηλαδή των νέων κανόνων που θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2016 και θα προβλέπουν ανατροπές τόσο σε θέματα κεφαλαιακών αναγκών όσο και σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Στοιχείο-κλειδί που θα κρίνει τις αντοχές των ασφαλιστικών εταιρειών ειδικά στον κλάδο ζωής, είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που συμπιέζει τις αποδόσεις των επενδύσεων και έρχεται σε ευθεία αντίφαση με τα υψηλά εγγυημένα επιτόκια, που έχουν τα παλιά κυρίως συμβόλαια των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σενάριο που θα «τρέξει» η EIOPA, προβλέπει μεταξύ άλλων και το εφιαλτικό ενδεχόμενο τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά σε βάθος 60 ετών, εξέλιξη που τορπιλίζει τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου, δημιουργώντας αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αν και σύμφωνα με αναλυτές, τα ακραία σενάρια δεν θα αποτελέσουν βάση για ν’ απαιτηθεί η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργήσουν, το βέβαιο είναι ότι ακόμα και το βασικό σενάριο σε όρους Solvency, θα αναδείξει κεφαλαιακά κενά, που θα πρέπει να καλυφθoύν σε εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός του 2015.

Εξίσου σοβαρό είναι το θέμα της πληρότητας των οικονομικών στοιχείων των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, στον βαθμό που υπάρχουν εταιρείες στη χώρα μας, που συντάσσουν ισολογισμούς με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και υστερούν ακόμη και σε σχέση με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Η σχετική υποχρέωση δημιουργεί νέα δεδομένα για ορισμένες μικρές κυρίως εταιρείες, που δεν έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες αποτίμησης των οικονομικών τους στοιχείων σε τρέχουσες τιμές.

Εκτός από τα χαμηλά επιτόκια, παράγοντες αβεβαιότητας συνιστούν οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, οι εταιρικοί τίτλοι και φυσικά τα ακίνητα, που θα δοκιμαστούν κάτω από ρεαλιστικές και ακραίες συνθήκες. Οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, μονοπωλούνται κατά κύριο λόγο από τοποθετήσεις σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος και δη σε προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς η πλειοψηφία των εταιρειών απέσυρε τις επενδύσεις σε κρατικούς τίτλους, μετά το PSI.