ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση ασφαλίστρων 2,5% στον κλάδο ζωής

Αύξηση ασφαλίστρων 2,5% στον κλάδο ζωής

Αύξηση των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2014, ανατρέποντας έπειτα από πέντε χρόνια, την πτωτική πορεία των ασφαλιστικών εργασιών στον συγκεκριμένο κλάδο που χτυπήθηκε πρώτος από την οικονομική κρίση.

Η αύξηση στον κλάδο ζωής έφθασε το 2,5% και πυροδοτείται κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις στα προϊόντα υγείας και τα επενδυτικά προϊόντα, οι εργασίες των οποίων ενισχύθηκαν κατά 25,9% και 7,6% αντίστοιχα. Ανοδικά κατά 0,8% διαμορφώθηκαν και οι πωλήσεις των παραδοσιακών αποταμιευτικών συμβολαίων, του βασικότερου δηλαδή κλάδου στις ασφαλίσεις ζωής, η παραγωγή του οποίου σταθεροποιήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 304,8 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής διαμορφώθηκε στα 421 εκατ. ευρώ και μοναδική εξαίρεση στην ανοδική πορεία των εργασιών ήταν ο κλάδος της διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, τα ασφάλιστρα του οποίου υποχώρησαν κατά 2,1%, καθώς υφίσταται ακόμη τις επιπτώσεις από τη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων και τη συρρίκνωση των μισθών. Το θετικό αποτέλεσμα των κλάδου ζωής είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη σταδιακή επάνοδο του κλάδου στην ανάκαμψη, αλλά και ενδεικτικό της αυξημένης ανάγκης για αποταμίευση και καλύψεις υγείας, που αφήνουν πίσω τους ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους και η συρρίκνωση της κρατικής υγείας.

Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου, που υποχώρησαν περαιτέρω κατά 8% στο τρίμηνο, παρά την αύξηση του ασφαλισμένου στόλου των οχημάτων κατά 100.000 περίπου. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών οδηγεί τα ασφάλιστρα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας προβληματισμό για την τιμολογιακή πολιτική του κλάδου. Σε απόλυτα νούμερα τα ασφάλιστρα του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου περιορίστηκαν στα 262,7 εκατ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωματικές καλύψεις για την ασφάλιση αυτοκινήτου, οι εργασίες φθάνουν τα 320 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά κατά 3,7%, στα 103,2 εκατ. ευρώ κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα του δεύτερου βασικότερου κλάδου στις γενικές ασφαλίσεις, του κλάδου πυρός, ενώ οι ασφαλίσεις των αγαθών από ζημίες υποχώρησαν κατά 5,1% στα 43,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο κλάδος γενικών ασφαλίσεων συρρικνώθηκε κατά 5,7% στα 565,2 εκατ. ευρώ, ενώ αθροιστικά τα ασφάλιστρα τόσο του κλάδου ζωής όσο και του κλάδου γενικών διαμορφώθηκαν στα 986,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2,4%.