ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ επισκεπτών αναμένεται φέτος στα «Ποσειδώνια»

Ρεκόρ επισκεπτών αναμένεται φέτος στα «Ποσειδώνια»

Στη μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, παγκόσμια «συνδιάσκεψη» της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας εξελίσσονται τα «Ποσειδώνια», που θα γίνουν τον Ιούνιο, καθώς η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις του κλάδου και 18.000 επισκέπτες από περισσότερες από 90 χώρες θα βρεθούν στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου μήνα. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και συμπίπτει ιστορικά με την επάνοδο στην κορυφή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας παγκοσμίως. Στη θεματολογία των συνεδρίων που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια των φετινών «Ποσειδωνίων», από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στο Athens Metropolitan Expo, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ζητήματα όπως ο ρόλος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η σημασία εξειδικευμένων δανειστών και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, οι τάσεις και προκλήσεις στις ναυλώσεις, η εμπορική δραστηριότητα στις αγορές νεότευκτων και μεταχειρισμένων πλοίων, ο ρόλος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των ναυτιλιακών καυσίμων, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους τους.

Περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις Τύπου, εργαστήρια, συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης και σεμινάρια πάνω σε θέματα που εκτείνονται από τη διαχείριση των θαλάσσιων κινδύνων μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας και τεχνολογίες eco πλοίων και τις μελλοντικές τάσεις στον σχεδιασμό πλοίων, τις εκπομπές ρύπων και τις τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία.

Ο αριθμός των μικρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφωνιών που αναμένεται να δρομολογηθούν στα φετινά «Ποσειδώνια» θα είναι ανάλογος των συμμετοχών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση θα συμμετάσχουν ανερχόμενες ναυτιλιακές υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, αλλά και παραδοσιακοί leaders. Τόσο ευρεία είναι η απήχηση της διοργάνωσης, που ο εκτελεστικός διευθυντής της Εκθεσης, Θεόδωρος Βώκος, σημειώνει ότι τα «Ποσειδώνια» φέτος θα συνεπάγονται έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Αθήνας και του Πειραιά που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, διοργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ.

Το γεγονός έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού σηματοδοτεί τη σημασία της Ελλάδας στις μεταφορές. Σημειώνεται πως η ποντοπόρος ναυτιλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ε.Ε. αξία 145 δισ. ευρώ ετησίως. Το 43% αυτής της δραστηριότητας αφορά τον ελληνόκτητο στόλο.